Fazant met groene kool

Getty Images

Geniet van dit heerlijke hoofdgerecht van fazantenhen. Heerlijk gerecht voor in de winter.

hoofdgerecht
bereiding 50 minuten + 5 uur
voor 4 personen

Ingrediënten:

50 g rozijnen
1 groene kool
1 fazantenhen (1,5 kg), schoongemaakt en opgebonden
250 g boter
2 el arachideolie
1 grofgesneden ui
1 grofgesneden wortel

1 grofgesneden selderij
1 grofgesneden teentje knoflook
100 g mager spek in blokjes
1 dl rode wijn
1 dl droge witte wijn
2 dl gevogeltefond
een scheutje port

Bereidingswijze:

1. Laat de rozijnen 5 uur in water weken.
2. Verwijder de buitenbladeren van de kool, snijd de andere bladeren los, was en doop even in kokend gezouten water. Laat meteen afkoelen en uitlekken.
3. Leg de fazant in een ovenvaste braadpan met 150 g boter en olie. Kleur aan alle kanten goudbruin. Voeg de ui, de wortel, de selderij en de knoflook toe, dek af en laat 30 minuten op 200°C. garen in de oven. Besprenkel het vlees geregeld met wat braadjus.
4. Stoof intussen de kool met de spekjes en 60 g boter in een pan onder een deksel tot de groente mals is. Kruid.
5. Haal de fazant als hij gaar is uit de pan en bewaar op een warme plaats.
6. Giet de witte en rode wijn in de braadpan en zet op het vuur. Laat het vocht inkoken, voeg de gevogeltefond en 40 g boter toe. Zeef de saus, kruid eventueel bij, bewaar warm.
7. Stoof de rozijnen met wat boter, voeg een scheutje port toe. Bewaar warm.
8. Snijd de fazant en dien op met de kool, de rozijnen en de saus.

Terug naar de recepten met gevogelte