Groentestrudel met pecannoten

Steel de show met deze (volledig plantaardige) strudel op de Kersttafel. Gemaakt door onze chef Suzanne Jacobs: "Ik ben gek op knapperig filodeeg en het leek me leuk er een grote strudel vol groenten van te maken. Een pronkstuk dat je aan tafel verdeelt over de borden."

De vulling van de groentestrudel kun je makkelijk een dag van tevoren maken. Op de dag zelf vul je het filodeeg en gaat de rol een half uur de oven in. "Serveer er een lekkere frisse salade van rucola, druiven en nootjes bij en klaar is je feestgerecht."

Ingrediënten

  • 120 gram filodeeg
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram winterwortel
  • 250 gram kastanje champignons
  • 200 gram spinazie
  • 50 gram pecannoten
  • 1 blik linzen (uitlekgewicht 265 gram)
  • 6 eetlepels olie
  • 1 theelepel verse of gedroogde tijmblaadjes
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel gemalen komijnzaad
  • 2 eetlepels havermout
  • 1 theelepel nigellazaad of zwart sesamzaad
  • 50 gram rucola
  • 1 trosje druiven (125 gram)
  • ½ theelepel mosterd
  • ½ eetlepel azijn

Bereiding

Laat bevroren filodeeg in 2 uur ontdooien. Laat vers filodeeg zo lang mogelijk in de koelkast. 
Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn. Was de winterwortel snijd hem over de lengte doormidden en vervolgens in halve maantjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in stukjes. Was de spinazie en laat goed uitlekken. 
Hak de pecannoten grof.

  • Doe de linzen in een zeef, spoel ze goed af en laat ze uitlekken. 
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. 
  • Verwarm 2 eetlepels olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de winterwortel toe en bak een paar minuten mee. Voeg de champignons, de tijm, paprikapoeder, chilipoeder en komijn toe en laat de groente in 8 minuten gaar worden. 
  • Bak in een andere pan met een beetje olie de spinazie in delen gaar. Doe de gare spinazie in een zeef en druk het vocht er zoveel mogelijk uit. 
  • Voeg de linzen en de helft van de pecannoten toe, meng goed en zet het vuur uit. 
  • Spreid de groentemix uit over een groot bord zodat deze kan afkoelen. 
  • Leg het bakpapier op de bakplaat en leg het filodeeg erop. Filodeeg komt in vele vormen, grote of kleinere lappen. Vorm bij kleinere lappen een grote rechthoekige lap door de lappen in te vetten met olie en ze een klein stukje te laten overlappen. Een grote lap vet je ook helemaal in met olie. 
  • Verdeel de havermout over het filodeeg. Verdeel de helft van de groentemix over de smalle onderkant van het filodeeg. Laat aan de zijkanten een kleine rand en aan de onderkant een grote rand vrij. Verdeel de spinazie over de groentemix en dek de spinazie af met de andere helft van de groentemix. Vouw de zijkanten naar binnen. Gebruik het bakpapier om het deeg van onderaf helemaal op te rollen. Leg de strudel met de deegnaad naar beneden op de bakplaat. Vet de bovenkant van de strudel in met olie en versier met het nigellazaad. 
  • Bak het deeg in 30 minuten gaar in het midden van de oven. De uiteinden worden vaak als eerste bruin. Als het te hard gaat pak je ze in met wat aluminiumfolie. 
  • Maak in de tussentijd een salade van rucola. Was de druiven en halveer ze. Maak een dressing van de mosterd met azijn en olie en verdeel deze over de rucola en druiven. Versier de salade met de andere helft van de pecannoten.
  • Snijd de strudel in 4 stukken en serveer met de salade. 

Menusuggestie

Wist je dat thee ook heel lekker kan smaken bij hartige gerechten? Bij deze groentestrudel past een licht rokerige lapsang souchong bijvoorbeeld heel goed. Natuurlijk is bruiswater met een takje rozemarijn, schijven sinaasappel en granaatappelpitjes ook heerlijk.

Aantal personen

4

Bereidingsduur

30
Bron(nen):
Energie
475 kcal
Eiwit
10 gram
Koolhydraten
40 gram
Vet
25 gram
Verzadigd vet
4 gram
Vezels
10 gram
Zout
0,7 gram