Hemeltjelief: kersttoetjes

Je ziet het er niet aan af, maar dit, en andere hemelse toetjes maakt u snel en simpel…

Soesjestoren
Nagerecht voor 10 tot 12 personen

  • 50 kant en klare kleine soesjes uit de diepvries (ongeveer 2 dozen)
  • 150 g suiker
  • zilverpillen

Leg op een mooie schaal een laag bevroren soesjes voor de bodem (tegen de tijd dat de toren klaar is, zijn de soesjes ontdooid). Veeg eventuele poedersuiker met een kwastje eraf. Meng de suiker met 3 eetlepels water in een pan met dikke bodem en breng dit aan de kook. Smelt de suiker al roerend met een houten lepel en blijf roeren tot een goudbruine karamel ontstaat. Houd de karamel warm op een vlamverdeler op een laag vuur. Doop de soesjes in de karamel en plak ze op de onderste laag. Ga door tot alle soesjes in de toren verwerkt zijn. Schep wat karamel in een stervormige koekjesvorm op bakpapier en laat dit hard worden. Schenk de rest van de karamel over de toren en garneer met de zilverpillen. Zet de karamelster er bovenop.
Bereidingstijd: ± 15 minuten

Gepocheerde peer in siroop
Nagerecht voor 4 personen

  • 350 g suiker
  • 4 steranijsjes
  • ½ eetlepel edroogde gemengde peperkorrels
  • 4 stevige handperen
  • 4 toefjes salie


Doe de suiker met 1 steranijs, de peperkorrels en
6 dl water in een pan en breng alles al roerend aan de kook. Schil intussen de peren. Leg de peren als de suiker helemaal is opgelost in de siroop en ­pocheer ze (afhankelijk van het type peer) in ongeveer 7 minuten net gaar. Let op dat ze niet te gaar worden. Draai de peren zonodig tijdens het pocheren een keer. Laat de peren in de siroop afkoelen. Zet de afgekoelde peren in vier passende glazen en giet er wat siroop overheen. Garneer elk toetje met een steranijs en een toefje salie.
Bereidingstijd: ± 20 minuten + afkoelen

Kruidige pudding
Nagerecht voor 4 personen

  • 1 kant en klare kaneel- of mokkapudding
  • 1 ster­anij
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • slagroom uit een spuitbus
  • 2 kaneelstokjes voor de garnering


Snijd de donkere randjes van de ontbijtkoek en snijd de plakken in repen van ± 1 cm breed. Stort de pudding op een mooi bord door een gaatje te prikken in de verpakking. Zet de ontbijtkoekrepen er tegenaan en spuit de slagroom ertussen. Garneer de pudding met de kaneelstokjes en de steranijs.
Bereidingstijd: ± 10 minuten

Gemarineerd fruit
Nagerecht voor 4 personen

  • 1 stukje limoenschil zonder het wit
  • 1 eetlepel vers geperst limoensap
  • 150 g suiker
  • 3 eetlepels calvados
  • 2 kleine appels met groene schil (bijv. Granny Smith)
  • ¼ ananas
  • 2 steranijsjes


Doe limoenschil, limoensap, suiker, calvados en 3 dl water in een pan. Breng dit langzaam aan de kook. Laat de suiker oplossen. Kook het mengsel op hoog vuur in ± 10 minuten in tot een dunne siroop (± 3 dl). Was de appels, snijd ze in parten, verwijder het klokhuis en snijd de parten in dunne partjes. Maak de ananas schoon (schil, harde kern en ogen verwijderen) en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe het fruit en de steranijs in een kom en schep de hete siroop erdoor. Laat het fruit minimaal 30 minuten, maar
liever een uur marineren. Verdeel het fruit met de
siroop over 4 glazen en serveer.
Bereidingstijd: ± 25 minuten en ± 1 uur marineren

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine