Jacket potato met tonijn

Zo gebruik je de aardappel eens een keertje anders! Een lekkere gepofte aardappel gevuld met tonijn, yoghurt en kruiden.

Aantal personen: 2                   Bereidingstijd: 30+ minuten

Ingrediënten

  • 4 middelgrote vastkokende aardappelen
  • azijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper
  • mosterdpoeder
  • 1 dunne winterwortel
  • 1 gele paprika
  • kropsla, veldsla of romaine sla
  • 1 blikje tonijn op water (naturel)
  • 2 eetlepels zuivelspread light
  • 2 eetlepels halfvolle yoghurt
  • Italiaanse kruiden
  • handje studentenhaver

Bereiding

  1. Was de ongeschilde aardappelen goed en dep ze droog met een schone theedoek of keukenpapier.
  2. Prik met een satéprikker enkele gaatjes rondom in de aardappelen. Dit om te voorkomen dat de aardappelen door stoomvorming openbarsten.
  3. Leg de aardappelen op een bord in de magnetron. Laat de aardappelen op de hoogste stand gaar worden. Reken per aardappel op 3 minuten. Keer ze halverwege de tijd een keer om.
  4. Laat de aardappelen nog enkele minuten nagaren. Controleer of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken.
  5. Klop een dressing van azijn, de olijfolie, peper en mosterdpoeder.
  6. Maak de wortel schoon en rasp hem grof.
  7. Maak de paprika schoon en snijd hem in dunne repen.
  8. Was de sla en scheur of snijd in stukken.
  9. Laat de tonijn uitlekken.
  10. Roer de roomkaas glad met de yoghurt. Meng er de tonijn, wat Italiaanse kruiden en peper door.
  11. Snijd de aardappelen aan de bovenkant open en neem er wat kruim uit.
  12. Vul de aardappel met het tonijnmengsel. Laat de aardappelen in ca. 2 minuten in de magnetron goed heet worden.
  13. Meng de dressing door de groente en strooi de studentenhaver erover.
  14. Serveer de salade bij de aardappelen.

Ingrediënten over?

Zuivelspread: Gebruik een schoon mes om wat uit het kuipje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels. Bewaar de rest van de zuivelspread afgedekt maximaal 3 dagen in de koelkast. Ook heerlijk op brood met plakjes radijs, geraspte wortel, verse kruiden, of maak er deze mangospread mee.

Duurzaam

Kropsla is deze maand (juli) een seizoensproduct.
Dit recept bevat tonijn in blik. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies altijd tonijn in blik waar het MSC-keurmerk op staat. Bij 'pole and line', dus gevangen met een hengel, is er geen sprake van bijvangst.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaardentabel

Energie                                           495 kcal
Eiwit                                                25 gram
Koolhydraten                               55 gram
Waarvan suikers                         10 gram
Vet                                                   20 gram
Waarvan verzadigd vet               4 gram
Vezels                                               9 gram
Zout                                               0,7 gram

Bron(nen):