Koken met Mary maart 2019 (deel 3)

Diëtist Mary Stottelaar geeft elke maand tips en lekkere recepten om gezond te genieten

Getty Images

De trend van dit jaar is meer groenten eten. Ik hoor om me heen dat veel mensen daar eigenlijk wel graag aan meedoen, maar niet zo goed weten hoe. De makkelijkste oplossing: neem groenten bij de lunch.

Broccolisoep met noten

Getty Images

Lunchgerecht voor 4 personen | Bereidingstijd 20 minuten

Ingrediënten

  • 600 gram broccoli
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 winterwortel
  • 2 eetlepels olijfolie 
  • 1 theelepel komijn
  • ½ theelepel kurkuma
  • 750 ml bouillon (tablet)
  • 2 eetlepels hazelnoten zonder vlies
  • 2 eetlepels walnoten
  • ½ theelepel ras-el-hanout (zie rechts)

Bereiding

Verdeel de broccoli in roosjes en stukjes. Snipper de ui en de knoflook en snij de wortel in blokjes. Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de ui, knoflook en wortel enkele minuten. Bak de broccoli even mee, samen met de komijn en kurkuma. Voeg de bouillon toe en laat aan de kook komen. Kook 10 minuten tot de broccoli helemaal gaar is. Hak intussen de noten fijn, verhit een droge koekenpan en rooster de noten enkele minuten. Bestrooi ze met de ras-el-hanout. Haal een paar roosjes broccoli uit de pan en hou deze apart. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout. Garneer de soep met de noten en de achtergehouden broccoliroosjes. 

Tip!

Geen broccoli-fan? Dit recept kun je ook maken met bloemkool.

Brood maar dan anders

Wist je dat je een heerlijke snelle salade kunt maken van oud brood? Het maakt niet uit welk brood je overhebt. Hoe meer ­uitgedroogd het is, hoe beter. Voor een salade voor 1 persoon heb je ongeveer 60 gram brood nodig. Scheur het in stukjes en doe het in een kom. ­Besprenkel het met wat water tot het vochtig is, schep er 1½ eetlepel balsamico­azijn over en wat peper en zout. Snij 2 tomaten in stukjes en een bosuitje fijn. Schep dit met een theelepel kappertjes of fijn­gesneden ­olijven door het brood. Voeg er 2 eetlepels olijfolie aan toe en wat fijngehakte verse basilicum of peterselie. Laat het geheel even intrekken. 

RAS-EL-HANOUT

Getty Images
 

Deze Noord-Afrikaanse smaakmaker ­bevat vaak wel twintig verschillende kruiden en specerijen. Per merk verschilt de samenstelling, maar meestal is het gemaakt van gember, komijn, kardemom, koriander, ­kaneel, kurkuma, kruidnagel, foelie, nootmuskaat, piment en zwarte peper. Je vindt het in de supermarkt.

Zin in iets anders? Klik hier voor het recept voor salade met ­zoete aardappel en avocado of hier voor snelle spinazie-omelet!

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine