Libanese gehaktballetjes

Heerlijke gehaktballetjes, even lekker anders.

Aantal personen: 2                  Bereidingstijd: 30+ minuten

Ingrediënten

  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 8 takjes koriander
  • stukje gemberwortel (grootte van ½ duim)
  • 150 gram mager runder- of lamsgehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • mespuntje kaneel
  • 1 theelepel harissa of sambal
  • ½  komkommer
  • 3 tomaten
  • 2 eetlepels olie
  • citroensap
  • 1 klein bruin Turks brood

Bereiding

  1. Pel het sjalotje en de knoflook. Rasp het sjalotje en pers het teentje knoflook uit.
  2. Was de koriander en hak de steeltjes en blaadjes fijn.
  3. Schil het stukje gember en rasp het.
  4. Maak het gehakt aan met de sjalot, de knoflook, de gember, gemalen komijn, kaneel, de harissa en de helft van de koriander.
  5. Vorm er kleine balletjes van en laat ze afgedekt in de koelkast 20 minuten opstijven.
  6. Was het stuk komkommer en snijd het in de lengte door. Snijd de stukken in smalle plakjes.
  7. Was de tomaten en snijd ze in blokjes.
  8. Klop een dressing van 1 eetlepel olie, citroensap en de rest van de koriander.
  9. Meng de komkommer met de tomaat en de dressing.
  10. Bak de gehaktballetjes in de rest van de olie in 10 minuten gaar en lichtbruin.
  11. Geef er de salade en het brood bij. 

Ingrediënten over?

Bewaar gehakt afgedekt maximaal 1 dag in de koelkast of let op de THT-datum op de verpakking.
Wikkel de rest van de koriander in velletjes nat keukenpapier en bewaar het onderin de koelkast. Gebruik de rest van de koriander in dit rijstgerecht met korianderchili.

Duurzaam

Ronde tomaat is deze maand (augustus) een seizoensproduct.
Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven

Past in dieet

  • Vrij van ei

Voedingswaardentabel

Energie                                           535 kcal
Eiwit                                                30 gram
Koolhydraten                               50 gram
Waarvan suikers                           8 gram
Vet                                                   20 gram
Waarvan verzadigd vet               6 gram
Vezels                                             10 gram
Zout                                               2,1 gram

Bron(nen):