Pepparkaka

Heerlijke traditionele koekjes uit Zweden Pepparkaka zijn koekjes die traditioneel volgende maand tijdens het Lucia-feest op 13 december in Zweden wordt gegeten. In elke stad verschijnt Lucia ´s ochtends vroeg, gekleed in een witte jurk met rode ceintuur en een kaarsenkroon in het haar. Al zingend kondigt zij symbolisch de terugkeer van het licht aan. Haar zingend gevolg bestaat uit een schare lichtjes en sterren dragende ‘ maagden’ en jongens – en aan het einde van de optocht lopen kleine kabouters met lantaarns. Bij de Lucia optocht hoort ook de staljongen Staffan, die de mythe van de martelaar Stefanos verpersoonlijkt. Op de Lucia-dag worden traditioneel peparkaka en Lussekatter gegeten, (saffraangistgebak), waarbij koffie of warme glögg (warme rode wijn met kruiden, zoals bij glühwein, maar met een scheut Aquavit en een paar amandelen) gedronken wordt. Het Lucia feest wordt in Zweden net zo uitbundig gevierd wordt als het midzomerfeest en kerst. Tot op de dag van vandaag heerst de gedachte dat de Lucia-nacht de langste nacht van het jaar is – wat ook volgens de oude kalender tot 1753 het geval was – en het licht langzaam weer zijn intrede doet. In Zweden wordt met dl in plaats van met grammen gewerkt. Afwegen gaat in een maatkan, niet op de weegschaal.Maak het deeg een dag voor het bakken.

Ingrediënten

  • Benodigdheden
  • 2,5 dl bruine basterdsuiker
  • 1 dl lichte of donkere stroop (uit potje, geen schenkstroop)
  • 200 gram boter of margarine
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 2 theelepels kruidnagelpoeder
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • circa 8,5 dl tarwebloem

Bereiding

Bereiding

  • Verwarm de stroop en bruine basterdsuiker. Voeg de boter toe en laat het smelten. Laat het mengsel afkoelen. Meng het kaneel- , gember- , en kruidnagelpoeder, de eieren en het bakpoeder met 8 dl tarwebloem (meet de bloem af door het direct vanuit de verpakking in een litermaat te strooien). Voeg nog wat extra tarwebloem toe als het deeg erg los is.
  • Laat het deeg afgedekt tot de volgende dag staan op een koele plaats. Kneed het tot een soepel deeg. Rol het deeg uit tot circa 2 mm dikte op een bebloemd werkvlak. . Druk koekjes uit het deeg met behulp van vormpjes (hartjes, rondjes, poppetjes). Leg de koekjes op een ingevette bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven van 175 graden Celsius gedurende circa 8-10 minuten. Laat de koekjes op de bakplaat afkoelen.
Trefwoorden: