Rondje tomaat

Ze zijn er nu volop en heerlijk van smaak: tomaten.

Getty Images

Tomaten zijn weer heerlijk smaakvol deze tijd van het jaar. De mogelijkheden met tomaten zijn eindeloos, met deze overheerlijke recepten is het altijd een feest op tafel.

Getty Images

Gevulde tomaten uit de oven

Bijgerecht (6 stuks) | 45 minuten bereidingstijd + 20 minuten oventijd

• 6 grote tomaten
• 200 g bacon of ontbijtspek, in dikke plakken
• 1 ui 
• 2 tenen knoflook
• 2 dunne preien 
• 1 eetlepel olijfolie
• 300 g spinazie 
• 150 gram feta
• 2 eetlepels pesto 
• 30 g vers broodkruim
• zout, peper

Verwarm alvast de oven voor (180 °C). Snij de kapjes van de ­tomaten, hol ze uit en zet de ­tomaten ­onderste­boven op keukenpapier ­zodat ze goed uit­lekken. 

Snij de bacon in reepjes. Snipper de ui en de knoflook en snij de prei in halve ringetjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de bacon ­krokant. Schep de reepjes bacon op een dikke laag keuken­papier en laat ze ­uitlekken. Fruit de ui met de prei glazig en bak de knoflook nog even mee. Voeg de spinazie toe en roerbak tot al het blad geslonken is. Verbrokkel de feta erboven. Meng de pesto, de bacon en het broodkruim door het spinaziemengsel. Breng op smaak met zout en peper. 

Schep de vulling in de uitgeholde tomaten, leg de kapjes er weer op en zet de tomaten op een ingevette bakplaat. Bak de tomaten 15 tot 20 minuten tot ze zacht zijn en bruin kleuren. 

Getty Images

Toast tomaat met rucola-pesto

Lunchgerecht (12 stuks) | 30 minuten bereidingstijd

• 75 g rucola
• 1 eetlepel kappertjes 
• 1 eetlepel citroensap
• 1 teen ­knoflook, geplet
• 50 g geraspte ­parmezaan
• 3 ansjovisfilets
• 125 ml olijfolie
• peper
• 12 sneetjes brood 
• 4 tros­tomaten
• 125 g geraspte mozzarella
extra nodig: keuken­machine of staafmixer met hakmolen 

Maak eerst de pesto: doe in de keukenmachine de rucola, de kappertjes, het citroensap, de knoflook, de parmezaan en de ansjovis. Maal grof. Voeg, terwijl de machine draait, de olie in een dun straaltje toe tot een smeuïge massa ontstaat. Breng op smaak met peper.

Verwarm de ovengrill en leg het brood op bakpapier op de bakplaat. Rooster het brood onder de grill aan 1 kant goudbruin. Neem de bakplaat uit de oven en keer het brood. Snij de tomaten in dunne plakken. Smeer wat pesto op de ­ongeroosterde kant van de boterhammen, beleg ze met de tomatenplakjes en strooi de kaas erover. Schuif terug in de oven en laat de kaas smelten en bruin kleuren.

Getty Images

Tarte tatin van tomaat, peper en paprika

Bijgerecht voor 8 personen | 1 uur bereidingstijd + 30 minuten oventijd

• olijfolie
• 2 eetlepels tomatenpuree (uit een blikje)
• 1 blik tomatenstukjes (400 g)
• 1 bosje tijm
• 2 theelepels suiker
• zout en peper
• 2 rode ­paprika’s
• 3 rode pepers
• 6 tenen knoflook
• 400 g kleine roma- en cherry­tomaten
• 400 g bladerdeeg 
extra nodig: springvorm van ø 26 cm

Verhit 2 eetlepels olie in een sauspan. Fruit de tomatenpuree 1 minuut, schenk de inhoud van het blik tomaat erbij en voeg wat blaadjes tijm, de suiker, en naar smaak zout en peper toe. Breng het aan de kook, draai het vuur laag en laat het 45 ­minuten zachtjes inkoken tot een dikke saus.

Intussen kun je de oven voorverwarmen (200 °C). Leg op de bakplaat de hele paprika’s, de hele rode pepers, de gepelde knoflook en wat takjes tijm. Druppel er olijfolie over. Rooster de groenten 30 minuten tot de schil gaat blakeren. Laat ze afgedekt in een schaal afkoelen. Pel daarna de schil van de paprika’s en pepers en snij ze in reepjes. Halveer de ­tomaten. Bekleed de springvorm met bak­papier en rangschik de reepjes paprika en peper, de knoflook en de tomaten in de vorm. Bestrooi met zout en peper. Strijk de tomatensaus erover uit en laat alles ­volledig ­afkoelen.

Rol op een bebloemd werkvlak het bladerdeeg uit tot een ronde lap, iets groter dan de springvorm. Leg het deeg over de vulling in de springvorm en stop het langs de rand goed in onder de groenten. Bak de taart in het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen en keer de tarte tatin voorzichtig om op een serveerschaal.

Getty Images

Verse tomatensaus voor zelfgemaakte pizza’s

voor 500 ml tomatensaus | 35 minuten bereidingstijd

• 2 uien
• 2 grote tenen knoflook 
• 8 tot 10 rijpe tomaten
• 2 eetlepels ­olijfolie
• 125 ml rode wijn 
• 3 eet­lepels ­tomatenpuree (blikje) 
• 1 handvol ­verse ­basilicumblaadjes 
• ½ theelepel suiker
• zout en peper 
extra nodig: staafmixer of blender

Snij de ui en knoflook in ­snippers en de tomaten in stukjes. Verhit de olie in een grote steelpan. Fruit de ui op matig vuur glazig en bak de ­knoflook nog even mee. Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, draai het vuur zo laag mogelijk, doe de deksel op de pan en laat de saus zachtjes sudderend zo’n 30 ­minuten indikken. Pureer de saus met de staafmixer in de pan. 

Zelf pizza’s bakken

Lepel een laagje verse tomatensaus op de ­bodem van kant-en-klaar pizza­deeg (uit het koelvak) of op zelf­gemaakte pizzabodems. Beleg met je favoriete toppings, zoals ­salami, ­paprika, champignons en feta. Strooi geraspte mozzarella erop en bak de pizza’s in 15 tot 20 minuten af in een voorverwarmde oven (200 °C).

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine