Stevige soep: 5 heerlijke recepten

Getty Images

Wat zet je op tafel als je vegetariërs te eten krijgt? Verras je gasten met een van deze vijf maaltijdsoepen boordevol groenten en je hebt gegarandeerd blije gezichten aan tafel.

Getty Images

Pompoensoep met gember, room en chilipesto

Vegetarische soep voor 4 personen.
Bereidingstijd 15 minuten + 15 minuten wachttijd.

• 400 g oranje pompoenvruchtvlees • 100 g kruimige ­aardappelen • 1 wortel • 1 ui • 1 teen knoflook • 25 g verse gemberwortel • 2 rode chilipepers • 3 eetlepels olie • 750 ml groentebouillon (warm) • 1 kleine sjalot • 1 eetlepel groene pesto • zout, peper, suiker • 2 eetlepels slagroom • extra ­nodig: staafmixer

Snij de schoongemaakte pompoen, aardappelen en wortel in blokjes. Snipper de ui en de knoflook en rasp de geschilde gemberwortel fijn. Halveer de chilipepers, verwijder de zaadjes en snij ze in fijne reepjes (hou een kwart apart). Verhit 2 eetlepels olie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en pepertjes glazig. Schep de pompoen, aardappel, wortel en gember erdoor en bak kort mee. Schenk de bouillon erbij en laat afgedekt 20 minuten zachtjes koken. Hak intussen de apart gehouden peperreepjes fijn en ­snipper de sjalot. Verhit de resterende lepel olie in een pannetje en fruit de sjalot met het pepertje glazig. Laat afkoelen en meng met de groene pesto. Zet een staafmixer in de pan en pureer tot een gladde soep. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat suiker. Schep de soep in 4 kommen en garneer met een halve lepel slagroom die je met een vork tot een mooie krul roert. Besprenkel de soep met de chilipesto. 

Getty Images

Paddenstoelsoep met sjalotjes

Vegetarische soep voor 4 personen.
Bereidingstijd 30 minuten + 15 minuten wachttijd.

• 10 g gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini) • 300 g champignons • 2 sjalotten • 1 teentje knoflook • 1 of 2 eetlepels olijfolie • zout en peper • 3 eetlepels boter • 3 eet­lepels bloem • 600 ml groentebouillon (koud) • 50 ml slagroom • 3 of 4 takjes peterselie • extra nodig: staafmixer

Week het eekhoorntjesbrood in een kommetje lauw water. Veeg de champignons schoon, snij 50 gram ­ervan in plakjes (voor de garnering) en hak de rest fijn. Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Verhit de olie in een soeppan en bak de gehakte champignons gaar. Intussen kun je het eekhoorntjesbrood afgieten, fijnhakken en met de sjalot en de knoflook door de champignons scheppen. Bak het kort mee, schep het champignonmengsel in een kom en breng het op smaak met zout en peper. Veeg de pan schoon en laat 2 eetlepels boter erin smelten. Strooi de bloem erover, roer goed met een houten lepel en laat het bloempapje (de roux) 1 minuut garen zonder dat de bloem kleurt. Voeg dan telkens een scheut koude bouillon toe en roer goed. Laat de soep 10 minuten zachtjes koken. Voeg het champignonmengsel toe en laat de soep nog 5 minuten sudderen. Pureer de soep vrij grof met een staafmixer in de pan. Roer de slagroom erdoor, proef even of er meer zout of peper bij moet, en hou de soep warm. Verhit in een koekenpan 1 eetlepel boter en bak de plakjes champignon. Bestrooi ze met zout en peper. Hak de peterselie fijn. Schep de soep in 4 kommen en garneer met de plakjes champignon en peterselie.

Getty Images

Pittige linzensoep met tomaat en koriander

Veganistische soep voor 4 personen.
Bereidingstijd 20 minuten + 20 minuten wachttijd.

• 1 sjalot • 2 teentjes knoflook • 1 rode paprika • 1 rode peper • 3 of 4 eetlepels olijfolie • 125 g ­gedroogde rode linzen • gemalen komijn • gemberpoeder • cayennepeper • gerookte-­papri­ka­poeder • 1 theelepel bruine basterdsuiker • 2 eet­lepels citroensap • 250 ml ­gezeefde tomatenmoes (passata) • 500 ml groentebouillon (warm) • zout, ­peper • 1 handvol blaadjes koriander

Snipper de sjalot en de knoflook, snij de paprika in blokjes en hak de rode peper fijn. Verhit de olie in een soeppan. Fruit de sjalot met de knoflook en de peper glazig. Bak de linzen 1 minuut mee. Strooi er wat gemalen komijn, gemberpoeder, cayennepeper, paprikapoeder en de bruine suiker over. Voeg het citroensap en de tomatenmoes toe. Schenk de bouillon erbij, roer om en breng de soep aan de kook. Draai het vuur lager en laat afgedekt 15 tot 20 minuten zachtjes koken tot de linzen goed gaar zijn. Voeg eventueel extra bouillon of water toe en roer geregeld om. Proef of er meer smaakmakers, zout en (cayenne)peper bij moeten. Pureren kan, maar hoeft niet. De gare linzen vallen vanzelf al een beetje uit elkaar en zo heeft de soep een lekker grove structuur. Schep de soep in 4 kommen en garneer met blaadjes koriander. 

Getty Images

Spinaziesoep met citroen en brood 

Vegetarische soep voor 4 personen. 
Bereidingstijd 40 minuten. 

• 400 g spinazie • 1 citroen • 150 g kruimige aardappelen • 2 teentjes knoflook • 2 lente-uien • 2 eetlepels olijfolie • 750 ml groentebouillon (warm) • 2 eetlepels boter • 4 sneetjes stokbrood • 200 ml kokosmelk • zout, zwarte ­peper • extra nodig: zesteur (of grove rasp), staafmixer

Hak de spinazie grof. Trek met een zesteur reepjes van de citroenschil en pers de citroen uit. Snij de schoon­gemaakte aardappelen in blokjes. Snipper de knoflook en snij de lente-uien in ringetjes. Verhit de olie in een soeppan en fruit de lente-ui met de knoflook glazig. Voeg de aardappelblokjes en citroenschil toe en schep het om. Schenk de bouillon erbij en laat 15 minuten zachtjes koken. Verhit intussen de boter in een pan en bak de sneetjes stokbrood aan beide kanten goudgeel. Roer de kokosmelk en de spinazie door de bouillon en laat het blad slinken. Zet een staafmixer in de pan en pureer tot een gladde soep. Voeg eventueel extra ­bouillon toe of laat de soep nog even inkoken tot de gewenste dikte. Breng de soep op smaak met zout, ­versgemalen peper en citroensap. Serveer de soep met de stokbrood-croutons. 

Getty Images

Koude tuinkerssoep met radijs en sesamzaad

Vegetarische soep voor 4 personen.
Bereidingstijd 20 minuten. 

• 2 doosjes tuinkers • halve bos radijs • 1 komkommer • 1 handvol ijsklontjes of crushed ijs • 150 ml karnemelk • 2 eetlepels tahin (sesampasta) • 400 ml groentebouillon (koud) • 2 of 3 eetlepels citroensap • zout, peper, suiker en (cayenne)peper • 2 of 3 eetlepels geroosterd sesamzaad • extra nodig: blender die geschikt is om ijs te crushen 

Knip de tuinkers los, snij de radijzen in plakjes en de ­geschilde komkommer in stukken. Doe de ijsklontjes en de komkommer in de blender. Voeg de karnemelk, tahin, groentebouillon en het citroensap toe en pureer tot een gladde soep ontstaat. Voeg driekwart van de tuinkers toe en pureer opnieuw. Verdun eventueel met water of extra bouillon tot de gewenste dikte. Breng op smaak met zout, peper, suiker en (cayenne)peper. Schep de ijskoude soep direct in 4 kommen en garneer met de plakjes radijs, wat tuinkers en het sesamzaad. Lekker met knapperig witbrood, zoals ciabatta.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine