Zomers en sappig

Boordevol smaak, sappig en mooi van kleur: aardbeien worden met recht zomerkoninkjes genoemd. Lekker in gebak, maar... ook hartig in salade.

Aardbeien en de zomer horen bij elkaar. Geur, kleur en smaak van deze verrukkelijke vruchten zijn dan optimaal. De snelle aardbeientaart met mascarpone-­limoenvulling is bij mij thuis altijd in een mum van tijd op. Maar, verrassing, ook in hartige gerechten doen aardbeien het goed. Zoals in deze salade. Een aanrader. Tip: kijk of er Lambada-aardbeien te koop zijn. Ze zijn zoet en sappig en behoren wat mij betreft tot de top.

Aardbeientaart met limoen

Gebak voor 8-10 personen. Bereidingstijd: 30 minuten + 25 minuten oventijd.
  • 5 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
  • 1 eierdooier
  • 300 g aardbeien
  • 1 limoen
  • 250 g mascarpone
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 200 ml slagroom
  • lage, vierkante taartvorm van ± 23x23 cm
  • bakpapier
  • bakparels of gedroogde bonen
Laat de plakjes bladerdeeg los van elkaar ontdooien. Bekleed de vorm met bakpapier. Leg de plakjes deeg zo in de vorm dat ze elkaar iets overlappen, plak de randen op elkaar met water en druk goed aan. Leg een stuk bakpapier op het deeg en strooi hierop de bakparels, zodat de bodem tijdens het bakken zijn vorm behoudt. Bak de bodem 12 minuten. Neem het papier en de bakparels uit de vorm, bestrijk de bodem en de randen met losgeklopt ei en bak de bodem in nog ± 12 minuten lichtbruin en knapperig.

Missing media-item.

Neem de taart voorzichtig uit de vorm en laat hem op een taartrooster afkoelen. Verwijder de kroontjes van de aardbeien, halveer kleine en snijd de grote in vieren. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Klop de mascarpone los met de suiker, het sap en de rasp. Klop de slagroom stijf en spatel deze door het mascarponemengsel. Strijk het mengsel over de taartbodem en verdeel de aardbeien erover. Snijd de taart in stukken en serveer.

Per persoon: 285 kcal, 5 g eiwit, 23 g vet waarvan 15 g verzadigd, 14 g koolhydraten en 1 g voedingsvezel.

Aardbeiensalade met avocado

Bij- of lunchgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: 20 minuten.
  • 200 g gemengde sla
  • 1 rode grapefruit
  • 1 avocado
  • 350 g aardbeien
  • 15 g dille
  • 1½ eetlepel witte balsamicoazijn
  • 1 theelepel golden syrup (of schenkstroop)
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • versgemalen peper, zout
Leg de sla 15 minuten in ijskoud ­water zodat hij knapperig wordt. Schil de grapefruit dik en vang het leksap op. Snijd de partjes tussen de vliezen uit en verwijder de pitten. Halveer de avocado, verwijder de pit en trek de schil eraf. Snijd de avocado in niet te kleine stukken. Was de aardbeien, dep ze droog met ­keukenpapier en verwijder de kroontjes. Halveer kleine aardbeien en snijd de grote in vieren. Pluk de dilleblaadjes van de steeltjes. Klop een dressing van de azijn, het opgevangen sap, de golden syrup, de olie, en peper en zout naar smaak.

Missing media-item.

Droog de sla in een slacentrifuge of dep de blaadjes droog met keukenpapier. Schep de sla met de partjes grapefruit, de dille en de dressing door elkaar. Verdeel de avocado en de aardbeien erover. Schep de salade aan tafel nog een keer om. Lekker bij gegrild vlees of kip met gebakken aardappelen. Per persoon: 250 kcal, 2 g eiwit, 21 g vet waarvan 3 g verzadigd, 20 g koolhydraten en 5 g voedingsvezel.

Tips & Trucs

  • Aardbeien zijn kwetsbaar en gevoelig voor schimmel. Controleer voor aankoop of ze gaaf en niet gekneusd zijn.
  • Aardbeien kunnen, afhankelijk van hoe rijp ze zijn, 1 tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden. Neem ze uit het doosje en leg ze naast elkaar op een bord.
  • Aardbeien zijn het lekkerst op kamer­temperatuur. Haal ze minimaal 30 minuten van tevoren uit de koelkast.
  • De aardbei is zomerfruit. Van Hollandse ­bodem zijn ze van april tot en met december verkrijgbaar, maar alleen in de zomer komen ze echt van de koude grond.
  • Was aardbeien voorzichtig en laat ze niet in het water liggen, dan nemen ze te veel vocht op. Verwijder het kroontje pas na het wassen!
  • Aardbeien zijn rijk aan vitamine C en bevatten veel foliumzuur.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine