Dit Pools cultureel erfgoed wil je niet missen

Wawel kasteel in Kraków
Polen Travel

Polen is een land met een rijke geschiedenis en bijzonder UNESCO werelderfgoed. Wanneer je in Polen bent zijn deze plekken zeker de moeite waard om te bezoeken!

Kasteel Malbork

Kasteel Malbork, ook wel slot Mariënburg genoemd, ligt in Malbork en stamt uit 1274. 
Dit middeleeuwse gebouw is gemaakt van bakstenen, en is in de tweede wereldoorlog behoorlijk beschadigd. Gelukkig is deze weer mooi opgebouwd, en behoort het nu tot één van de grootste toeristische trekpleisters van Polen.

Malbork
Polen Travel

Kerken van Vrede

In Jawor en Świdnica bevinden zich kerken met een verzoenende geschiedenis. Deze kerken stonden voor vrede tussen de katholieken en protestanten tijdens de 80-jarige oorlog. Van de drie kerken zijn er twee overgebleven, de derde is in de 18e eeuw door een brand verloren gegaan. Sinds 2001 staan deze unieke kerken op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Kerk vrede
Polen Travel

Eeuwhal

Dit imposante gebouw is uniek in zijn architectuur. Deze Eeuwhal, gebouwd in 1911 in Wroclaw, is het eerste betonnen openbare gebouw ter wereld. Aansluitend aan de Eeuwhal zit de grootste fontein van Europa. De hal is tegenwoordig podium voor voornamelijk culturele activiteiten, maar is ook voor toeristen te bezoeken.

Eeuwhal
Polen Travel

Houten kerkjes

In de Maloposka regio is er een route uitgezet genaamd ‘De Houten Architectuur Route’. Tijdens deze tocht kun je maar liefst 125 monumentale panden te bekijken. Deze kerkjes, met een knusse uitstraling zijn, zoals de naam zegt gemaakt van hout. Het hoogtepunt hiervan zijn de zes kerkjes in Binarowa, Blizne, Debno Podhalanskie, Haczow, Lipnica Murowana en Sekowa.

Houten kerkjes
Polen Travel

Zamość

Zamość staat ook wel bekend als dé Poolse renaissancestad. De stad stamt uit 1580 en is gebouwd naar een combinatie van renaissance en Poolse stijl. Tegenwoordig is Zamość een cultuurstad, en zit het vol met imposante gebouwen en toeristische trekpleisters.

Zamosc
Getty Images

Auschwitz

Een plek met een behoorlijke geschiedenis. Het door Duitsland opgerichte voormalige concentratiekamp Auschwitz in Birkenau, is opgericht ten tijde van de tweede wereldoorlog. Het staat symbool voor de holocaust, en is tegenwoordig geopend voor bezoekers. 

Auschwitz
Polen Travel

Zoutmijnen

De bijzondere ondergrondse mijnen Wieliczka en Bochnia barsten van de tunnels, zoutsculpturen, kerken en nog veel meer. In Wieliczka vind je op 135 meter diepte meren, een mijnroute, een kuuroord en een herberg. In het imposante Bochnia is het zelfs mogelijk om een boottocht door een zoutkamer te maken!

Zoutmijnen
Polen Travel
Auteur