Nieuwe treinen voor een avontuurlijke vakantie

Een vakantie met de trein is niet alleen goed voor het milieu, maar vooral ook avontuurlijk en ontspannend. Onze reisredacteur Thijs Joosten tipt deze 7 leuke nieuwe treinroutes in Europa.
 • Het Nederlandse bedrijf European Sleeper rijdt komende zomer van Brussel via vier stations in Nederland, waaronder Rotterdam en Amsterdam, naar Berlijn, Dresden en het eindstation Praag. Eerst driemaal per week, daarna elke dag. Het is een nachttrein die om half acht vertrekt en de volgende ochtend om half elf in Praag aankomt. Zachtjes in slaap gewiegd worden door het schommelen van de trein, hoe romantisch en knus is dat?
   
 • De Oostenrijkse spoorwegen runnen met succes hun Nightjet nachttreinen. Een van de nieuwste lijnen vertrekt elke dag in Amsterdam om koers te zetten naar de Zwitserse metropool Zürich. De route volgt het sprookjesachtige Rijndal tussen Koblenz en Bingen in Duitsland. Op een warme zomeravond uit het raam staren en genieten van de kastelen en druivenhellingen is een genot.
   
 • Wie op zijn dooie akkertje naar Wenen wil tuffen, neemt in het Duitse Stuttgart -  bereikbaar vanuit Nederland met de flitstrein ICE – de nieuwe Railjet genaamd ‘Bregenzerwald’. Hij volgt een heerlijke route langs het Bodenmeer, Bregenz en de mooie alpenstad Innsbruck. De rit duurt bijna 10 uur, maar er is een restaurant aan boord. Voor een kleine toeslag reis je in de comfortabele businessclass van ÖBB.
   
 • Zeg ‘ns eerlijk, we hebben toch allemaal weleens van de Orient Express gedroomd? Reizigers die zich deze peperdure reis kunnen veroorloven, mogen zich verheugen op liefst twee van zulke legendarische treinreizen. Want naast de bekende Venice Simplon Orient Express gaat volgend jaar ook de Orient Express La Dolce Vita rijden. Hij doet vele steden in Italië aan en rijdt tevens van Rome naar Parijs, Istanboel en de Kroatische kuststad Split. Elke tocht duurt één tot drie dagen.
   

Bekijk het aanbod van onze Plus reisspecialpartners

Ontdekken & Ontspannen is het thema van de voorjaars Reisspecial van Plus. Bekijk hier de aantrekkelijke reizen en uitstapjes die onze partners voor u hebben uitgekozen!

 • Wandelaars die het befaamse Jacobspad naar de Noord-Spaanse stad Santiago de Compostela afleggen, doen daar weken over. Treinreizigers zoeven er in slechts 3,5 uur naartoe over het gloednieuwe hogesnelheidstraject van de Spaanse flitstrein AVE. Een geweldige kans om twee majestueuze steden te bezichtigen, waarvan ook Santiago een van de meest bijzondere op ons continent is.
   
 • De route van Londen naar Edinburgh is niet nieuw, maar het nieuwe bedrijf Lumo zorgt voor flinke lagere ticketprijzen. Zestig procent ervan kost omgerekend hooguit 36 euro, belooft Lumo. De nieuwe verbinding, die een reistijd van ongeveer 4,5 uur beslaat, gaat de strijd aan met lowcost-vluchten op deze drukke route. Voorlopig vertrekt er driemaal per dag een Lumo trein vanuit het Londense station King’s Cross naar de Schotse hoofdstad. Vanaf april wordt de frequentie verhoogd naar vijfmaal per dag.
   
 • Overweeg je te vliegen? Deze spoorverbindingen zijn vaak sneller dan het vliegtuig en sowieso een stuk aangenamer: Amsterdam naar Londen met de Eurostar, Parijs naar Marseille met de TGV, Madrid naar Sevilla of Málaga met de AVE en ten slotte Milaan of Florence naar Rome of Napels met de Frecciarossa of Italo.