Wil je niet vliegen? Denk eens aan deze vakanties

Getty Images

Ellenlange wachtrijen op Schiphol, duizenden gestrande koffers… Voor wie gruwt van een vliegvakantie, verklappen we deze leuke – en milieuvriendelijke – alternatieven.

- Reis snel en schoon met de Thalys en TGV-treinen naar Bordeaux in Frankrijk en stap daar over op de trein naar Biarritz. Dat is een van de opstappunten van de Camino de Santiago, het eeuwenoude pelgrimspad naar Santiago de Compostella in Spanje. Je hoeft helemaal niet religieus te zijn om te genieten van deze meerdaagse tocht. En je kunt hem zo lang of kort maken als je zelf wil.

- Huur een camper en verken de magistrale fjorden van Noorwegen. Dit land is tandenknarsend duur, maar in een camper heb je je bed bij je en kook je je eigen potje. Dat scheelt danig in de uitgaven. Een camper huren is ook niet goedkoop, maar op bijvoorbeeld Camptoo.nl, Goboony.nl en Paulcamper.nl bieden particulieren hun eigen camper te huur aan. Meestal tegen leukere prijzen.

- Een busvakantie is super ontspannend en gezellig. Het enige dat je hoeft te doen, is je koffer pakken en instappen. De bus is ook milieuvriendelijker dan de auto. Maaskant Reizen organiseert deze zomer bijvoorbeeld een 10-daagse reis naar het Gardameer, Zuid-Tirol en de Dolomieten in Noord-Italië. Of wat dacht je van 7 dagen Zwitserland inclusief de beroemde treinen Glacier Express en Bernina Express? Kijk eens op www.busreizen-maaskant.nl

- Natuur & Milieu heeft een leuke reisgids met duurzame bestemmingen gemaakt, die je gratis kunt downloaden op www.natuurenmilieu.nl Met originele alternatieven als de Muur van Hadrianus in Engeland in plaats van de Chinese Muur. Of de Roemeense bergen in plaats van de Rocky Mountains in de VS.

- Wie meereist op een vrachtschip (ja, dat kan echt!), veroorzaakt nul extra uitstoot van schadelijke stoffen. En ziet de wereld op een heel bijzondere manier. Vaar bijvoorbeeld van Rotterdam in 10 dagen naar de Canarische Eilanden. Of van IJmuiden naar de Grote Meren in de Verenigde Staten. Voor wie tijd zat heeft, is deze 45- tot 75 dagen durende trip een onvergetelijke ervaring. Boeken kan bij cptnzeppos.com

- De trein wordt steeds populairder. Reis bijvoorbeeld met de Nightjet nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegen van Amsterdam naar de Zwitserse metropool Zürich. De route volgt het sprookjesachtige Rijndal tussen Koblenz en Bingen in Duitsland. Op een warme zomeravond uit het raam staren en genieten van de kastelen en druivenhellingen is een genot. Nog meer leuke treinreizen tippen we hier: www.plusonline.nl/reisspecial/nieuwe-treinen-voor-een-avontuurlijke-vakantie

- Je hoeft helemaal niet ver te reizen om bijzondere dingen te zien. Op slechts een uurtje of drie rijden van Utrecht vind je bijvoorbeeld heuse vulkanen (echt waar!) De Vulkaneifel in Duitsland is een mooi heuvelachtig gebied, waar je allerlei vulkanische fenomenen kunt waarnemen. Zoals een echte geiser in het stadje Andernach aan de Rijn, die wel 60 meter hoog kan spuiten!

Auteur 
  • Thijs Joosten