Zo wacht je niet eindeloos in een pretpark

Pretpark
Getty Images

Uren wachten bij de kassa of attractie kan de pret in een pretpark aardig drukken. Daarom hebben we slimme tips voor je.

Ga op een minder drukke dag. Dus bij voorkeur op een weekdag buiten de schoolvakanties. En niet op een warme dag, want dan zijn hele volksstammen op hetzelfde idee als jij gekomen. Wachten in de hitte is ook nog extra vervelend.

Ga zo vroeg of laat mogelijk op de dag. Dan is het wat minder druk.

De meeste bezoekers beginnen met de attracties helemaal aan het begin. Start dus met de attracties helemaal achter in het park.

Tegenwoordig kun je tegen betaling voordringen! Als je het niet erg vindt om enkele tientjes meer kwijt te zijn, schaf dan een zogenaamde ‘fastpass’ aan. Daarmee sta je niet of korter in de rij. Walibi Holland heeft er bijvoorbeeld vier, variërend van eenmaal tot de hele dag onbeperkt de rij overslaan. De fastpass van Moviepark Germany werkt vergelijkbaar. De Efteling biedt geen fastpass aan.

Voor sommige parken, zoals bijvoorbeeld de Efteling, kun je de verwachte drukte op de dag van je bezoek bekijken.

Plan je dag vooraf. Welke attracties en shows wil je absoluut bezoeken? Bekijk de plattegrond van het park en plan zo je route.

Sommige pretparken hebben hun eigen hotel. Als gast van een van de officiële hotels van Disneyland Paris mag je bijvoorbeeld anderhalf uur eerder het park in. Een overnachting is meestal wat duurder dan in een niet-officieel hotel, maar je pikt dan wel dit voordeeltje mee.

Bezoek de attractie in je eentje. Steeds meer parken hebben zogenaamde ‘single ride’-wachtrijen. Zo worden de lege plekken opgevuld. Als je het niet erg vindt om zonder je vriend(in) of familielid te gaan, kun je een hoop tijd besparen.

Maak gebruik van de parkshows, zoals Raveleijn of Aquanura in de Efteling. Terwijl iedereen van de show geniet, is het in de attracties vaak wat rustiger.

Eén troost: de gigantische wachtrijen zoals die voor de attractie ‘Avatar Flight Of Passage’ in Walt Disney World in Florida zul je waarschijnlijk niet meemaken. Op topdagen sta je daar gerust 5 tot 6 uur in de rij!

Auteur