De webcam: wat kunt u er allemaal mee?

Praten (chatten) via het internet wordt nog leuker als u daar ook beeld bij hebt. Dat kan heel eenvoudig door een webcam te installeren. In veel laptops is al een webcam geintegreerd. Zo niet, dan is zo'n toestelletje voor weinig geld te koop.

In 1996 werd de eerste webcam gelanceerd en intussen zijn deze minicamera's niet meer weg te denken uit het internetwereldje. Via een webcam kan u uw wereldje met anderen delen. U kunt bellen, chatten en e-mailen via het internet en uw gesprekspartner zien en u kunt zelfs op vakantie thuis een oogje in het zeil houden. Maar er staan ook overal ter wereld webcams opgesteld. Via deze webcams kunt u vanuit uw luie stoel live beelden bekijken van bijvoorbeeld Times Square in New York, het Rode Plein in Moskou, de files op de Brusselse of Antwerpse ring of de zeedijk in Oostende of Blankenberge,...

Wat is het?

Een webcam is in feite een digitaal cameraatje (waarvan de kwaliteit meestal wel een stuk lager ligt dan van een echt digitaal fototoestel of digitale videocamera), dat met een pc wordt verbonden via een USB-poort.

Webcams zijn er in vele verschillende soorten, van goedkoop tot duur, van eenvoudig tot complex. Maar ze werken allemaal via hetzelfde principe als een digitale camera: de beelden worden niet vastgelegd op een film, maar op een lichtgevoelige sensor.

De beeldkwaliteit van de webcam wordt in de eerste plaats bepaald door de resolutie. Of u een korrelig of een haarscherp beeld zult krijgen, hangt af van deze resolutie. Hierbij geldt dat hoe hoger de resolutie is, hoe beter het beeld zal zijn. De resolutie geeft het aantal beeldpunten, of pixels, waaruit het beeld wordt opgebouwd. Zo heeft een webcam met een resolutie van 320x240 in totaal 76.800 beeldpunten. Een webcam met een resolutie van 1280x960 heeft in totaal 1.228.800 pixels. Deze zitten veel dichter op elkaar, wat een veel scherper beeld geeft. Een resolutie van 640x480 pixels is een goede standaard.

Een ander element dat een rol speelt bij de kwaliteit van de beelden is de snelheid waarmee deze beelden vernieuwd worden. Het aantal beelden per seconde wordt zowel in frames per second (fps) als in hertz (Hz) uitgedrukt. Hoe meer beelden per seconde, hoe vloeiender het beeld. Maar grote vloeiendheid heeft ook een hoger stroomverbruik en vereist meer rekenkracht. Daar moet u aan denken als u met een laptop op batterij werkt. Vanaf 30 beelden per seconde krijgt u een ideale vloeiendheid.

Verder beschikt een webcam nog over een lens en ondersteunende software om het beeld van de sensor af te lezen en door te geven aan de pc.

Sommige webcams bieden bijkomende mogelijkheden zoals de mogelijkheid om in te zoomen, beelden afzonderlijk op te roepen, de lichtintensiteit aan te passen of de beelden te bewerken met bijgeleverde software. Over het algemeen geldt dat hoe meer u betaalt, hoe meer functies u kunt verwachten en hoe hoger de beeldkwaliteit zal zijn. Hoogwaardigere webcams hebben betere beeldsensors, betere lenzen en betere kleurverwerking.

De toepassingen

Chatten met de webcam
Chatten is een gesprek voeren door het tegelijkertijd over en weer typen van tekst tussen twee of meer computergebruikers die zich op verschillende plaatsen bevinden. De meest gebruikte programma’s hiervoor zijn Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger, AOL Instant Messenger of IRC. De tekst die één van de twee typt komt vrijwel meteen op het scherm (of schermen) van de gesprekspartner(s) of chatters. Een stapje verder is bij het chatten ook een webcam inschakelen. Die zorgt ervoor dat u de andere partij ook in beeld krijgt. Dat vergroot behoorlijk het sociale contact en we verliezen de lichaamstaal niet die vaak meer zegt dan de woorden die worden doorgestuurd!

Met een microfoon erbij kunt u de toetsen zelf vergeten en gewoon met elkaar praten, bijvoorbeeld via Skype of Google Talk. Door de luidsprekers van uw pc hoort u de tegenpartij en via de webcam ziet u de persoon live. Dit maakt de gesprekken heel wat persoonlijker. Zo wordt het leuk om op een goedkope manier 'live' contact te houden met vrienden of familie die zich aan de andere kant van de wereld bevinden.

Videoconferentie

Videoconferentie is in feite een verdere uitbreiding van deze techniek. Via een videoconferentie kunt u een echte vergadering organiseren met verschillende sprekers die zich op tientallen, tot zelfs duizenden kilometers, van elkaar bevinden. U kunt met elkaar praten, elkaar zien, voorwerpen bekijken, een cursus volgen, een project beheren...

Videoconferenties hebben heel wat voordelen. Denk maar aan de tijd en verplaatsingskosten die op deze manier bespaard kunnen worden.

Beveiliging en observatie
Webcams worden ook gebruikt voor beveiliging. Zo kan men bijvoorbeeld in en rond een woning webcams plaatsen. Software zorgt ervoor dat de camera's die verbonden werden aan een pc geluid en beweging kunnen registreren. Deze opnamen kunnen worden bewaard op pc, verstuurd via email of worden geupload.

Daarnaast kunnen webcams ingezet worden om na te gaan of op bepaalde plaatsen alles vlot verloopt. Denk maar aan de camera's die de beelden weergeven van het verkeer op de Brusselse en Antwerpse ring. Maar een webcam kan bijvoorbeeld net zo goed ingezet worden in het ziekenhuis, gericht op de couveuse met een te vroeg geboren baby’tje bijvoorbeeld, zodat de jonge ouders hun kindje op elk moment kunnen zien.

Eenvoudig te installeren

Een webcam is geïnstalleerd en operationeel in enkele minuten. Meestal zijn er geen instellingen nodig, de webcam past zich automatisch aan het bestaande licht aan en zorgt voor kleurmeting en voor een optimale weergave. Alleen de modellen met manuele scherpstelling dient u af te stellen. Maar eens de camera geïnstalleerd hoeft u dat slechts één keer te doen.

Afhankelijk van het merk moet u:
  • ofwel eerst de camera aansluiten op de USB-poort van uw computer (bijv. bij Philips-webcams). Na enkele seconden verschijnt dan een vakje met de melding: Nieuwe hardware succesvol geïnstalleerd of krijgt u de melding dat nieuwe hardware gedetecteerd werd en de software moet worden geïnstalleerd. U steekt dan de cd-rom in de computer.
  • ofwel eerst de bijgeleverde software op uw pc installeren (bijvoorbeeld bij Logitech-webcams). Om de software te installeren plaats u eenvoudigweg de bijgeleverde cd-rom in uw computer en volgt u de aanwijzingen op het scherm. Pas wanneer dit wordt aangegeven sluit u de webcam aan op de USB-poort van uw computer.
Om met een andere persoon te chatten of te telefoneren via het internet, moet die natuurlijk hetzelfde communicatieprogramma gebruiken. U moet dus beiden Windows Live Messenger, Skype of iets dergelijks geïnstalleerd hebben. Windows Live Messenger en Skype bieden op dit ogenblik de beste beeld- en geluidskwaliteit.

Zodra de andere persoon aan uw lijst met contactpersonen is toegevoegd, klikt u op de naam om een gesprek te starten. Veel plezier!
Auteur 
Bron 
  • Plusmagazine.be