Ov-chipkaart verdwijnt mogelijk in 2023

In 2023 zal de huidige ov-chipkaart mogelijk verdwijnen. De techniek is volgens staatssecretaris Van Veldhoven toe aan vervanging.

Het gebruiksgemak van de kaart wordt door de reizigers gewaardeerd, maar verdient toch meer een eigentijds systeem. Dat schrijft ze in een brief aan vervoerders en andere overheden. Bovendien is de ov-chipkaart relatief duur.

Bij het nieuwe systeem wordt het reissaldo niet meer op een ov-chipkaart bijgehouden, maar de reiziger kiest zelf of hij bijvoorbeeld via een bankpas of mobiel wil betalen. Het saldo wordt dan op een centraal punt bijgehouden.

Nieuw soort pasje

Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur zegt dat de ov-chipkaart alleen in 2023 vervangen kan worden als aan allerlei voorwaarden is voldaan. “Dan moet echt zijn aangetoond dat de reiziger er beter van wordt.”

De kans dat de chipkaart-betaalmethode helemaal verdwijnt acht de NS klein. “Mensen die gewoon met de ov-chipkaart willen reizen, kunnen dat blijven doen”, belooft een woordvoerder. Volgens hem wordt er alleen gewerkt aan uitbreiding van betaalmogelijkheden. Waarschijnlijk moeten mensen wel een nieuw pasje hebben, doordat de techniek verandert.

Bron(nen):