Hoelang mag je fentanylpleisters gebruiken?

Mijn man (76 jaar) gebruikt al een jaar lang fentanylpleisters vanwege rugklachten met uitstralende pijn in de benen. De pijn wordt niet minder. Hoelang is het verantwoord om hiermee door te gaan?

Langdurig gebruik van de pijnstiller fentanyl is niet heel schadelijk, als je maar niet steeds méér gaat gebruiken. Fentanyl is een opiaat en dus verslavend.

Zenuwbeklemming

Pijn die uitstraalt in de benen wordt veroorzaakt door zenuw­beklemming. De meest voorkomende oorzaken zijn een uitpuilende tussenwervelschijf (hernia) of een wervelkanaal­stenose (een vernauwing van het wervelkanaal door artrose). Een uitpuilende tussenwervelschijf gaat vaak na enkele maanden over; daarom wordt geadviseerd enkele maanden af te wachten met goede pijnstilling. Als er na een jaar nog geen enkele verbetering is, moet er iets anders gebeuren. Een wervelkanaalstenose kan geopereerd worden. Eerst moet dan gekeken worden wat er precies aan de hand is. Bespreek de situatie met uw huisarts.

4 Comments

Door Door Suus (niet gecontroleerd) op do, 21-3-2019 - 21:31

Maanden had ik rugpijn vooral in de avond toen heb ik Duivelsklauw
genomen dat is een natuurmiddel . Dit medicijn nam ik na het ontbijt in met een flink glas water. Drie dagen 1 pilletje genomen en nu al een paar weken pijn vrij.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op do, 21-3-2019 - 17:22

@Mans, zal er aan liggen wat de oorzaak van de pijn is. Een scheefstand van bekken en atlas bijvoorbeeld. Of een beknelling. Sterkte van de botten kan je enigszins beïnvloeden met evenwichtige voeding en bepaalde voedingssupplementen. Vaak wordt wel gedacht aan calcium en dan vooral zuivel, die eigenljk niet eens zo gezond is, maar vaak wordt vergeten dat stoffen als borium, silicium, vitamine K en magnesium, om er een paar te noemen, ook belangrijk zijn. Eventuele medicatie zorgt voor verlies aan vitaminen en mineralen en kunnen soms je hormoonhuishouding verstoren.
Er zijn ook natuurlijke pijnstillende middelen als CBD, MSM en PEA.

Door Mans (niet gecontroleerd) op wo, 20-3-2019 - 20:08

Bijna twee jaar en het wordt heftige ik ben al geopereerd en kan niet meer geopereerd worden doordat mijn botten te poreus zijn weet iemand wat er aan te doen is ik lig bijna de hele dag plat doordat ik niet kan zitten en staan door de hevige pijnen wie kan mij helpen

Door Stephanie (niet gecontroleerd) op vr, 14-4-2017 - 15:52

Heb lange tijd fentanyl pleisters gebruikt, zonder resultaat! Ben er mee gestopt!