Van lage rugpijn tot stijve nek

Vaak gaat het vanzelf over

Klachten aan de rug, nek en schouders komen steeds vaker voor. Uit onderzoek blijkt dat 4 op de 5 mensen weleens te maken hebben met rugproblemen en pijn aan nek en/of schouders. Niet iedereen gaat meteen naar een dokter en dat is ook niet altijd nodig.

Lage rugpijn

Een veel voorkomend fenomeen is lage rugpijn. De meest waarschijnlijke oorzaak daarvan is overbelasting. Het kan er zo ineens inschieten, maar ook kan het geleidelijk ontstaan. De pijn zit ergens tussen de onderste ribben en de billen en kan uitstralen naar heupen en benen. Vooral bewegen is pijnlijk, opstaan uit bed of gaan zitten kan een hele opgave zijn.

Lage rugpijn gaat bijna altijd vanzelf weer over. Soms binnen enkele dagen, meestal binnen een aantal weken, soms duurt het een paar maanden. Therapeuten adviseren om vooral in beweging te blijven, maar wel op een rustige manier. Het is van belang om lang zitten te vermijden. Als de klachten lang aanhouden, is het verstandig een arts te bezoeken. Raadpleeg ook een arts als de pijn ondraaglijk is of als sprake is van tintelingen in de benen.

Rughernia

Letterlijk betekent rughernia breuk of uitpuiling de rug. Zo'n uitstulping kan gaan drukken op een zenuwbaan en deze prikkelen, waardoor klachten kunnen ontstaan. Bij een rughernia kunt u klachten hebben als lage rugpijn, scherpe pijn die doortrekt tot in het onderbeen of krachtverlies of een slapend gevoel in het been. Bepaalde bewegingen kunnen de klachten verergeren, maar ook bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen. Vaak wordt gedacht dat er bij een hernia geopereerd moet worden, maar dat is niet zo. Meestal gaat een hernia na zes tot twaalf weken vanzelf over. Ook bij een rughernia is blijven bewegen beter dan bedrust. Pijnstillers kunnen de klachten verlichten. Neem dan het liefst paracetamol in op vaste tijden. Als dat niet helpt, kunt u andere pijnstillers proberen. Spierverslappende medicijnen zijn zinloos. Bezoek een specialist als de klachten na verloop van tijd niet zijn afgenomen.

Nekhernia

Niet alleen in de rug kunt u een hernia hebben, ook in de nek. Dit kan een oorzaak zijn van pijn aan de schouders. De zenuwen die vanuit de nek naar de arm lopen, zorgen voor het gevoel en de motoriek van de hele arm. Een beknelde zenuw zorgt voor een uitstralende pijn in de richting van de schouder, soms zelfs tot in de vingers. Ook een nekhernia geneest vaak vanzelf. Maar als dit niet gebeurt, is het te behandelen met een operatie.

Peesonsteking

De meest voorkomende pijn van schouderpijn is een peesontsteking, ook wel tendinitis. Een ontsteking van een pees veroorzaakt niet alleen pijn, maar ook stijfheid aan de schouder. Het ontstaat door overbelasting van het gewricht. In sommige gevallen kan het een symptoom zijn van een reumatische aandoening. Meestal gaat het over door rust. Ook medicijnen en oefentherapie, manuele therapie of fysiotherapie kunnen helpen.

Slijmbeursontsteking

Een andere oorzaak van schouderpijn kan een slijmbeurontsteking (bursitis) zijn. Op diverse plekken zitten in het lichaam slijmbeurzen die ervoor zorgen dat botten, spieren en pezen soepel langs elkaar heen bewegen. Zo ook in de schouder. Door overbelasting van de schouder of door een val of infectie kan een slijmbeurs ontstoken raken. Hierdoor zwelt hij op en gaat de schouder pijn doen. Meestal geneest een slijmbeursontsteking met rust. Het gewricht moet onderzocht worden als herstel uitblijft. Om de ontsteking te remmen kunnen medicijnen helpen. Ook kan een corticosteroïde injectie gegeven worden. In ernstige gevallen kan de slijmbeurs operatief verwijderd worden.

Stijve nek

Heeft u last van stijve spieren in de nek? U kunt een spier verrekt hebben. Ook kunnen de nekspieren stijf worden als reactie op pijn. Soms kunnen de spieren zo strak, hard en stijf zijn dat het lijkt alsof u nek 'vast' zit. Het kan pijn geven en uw hoofd kan er zelfs scheef van staan. Ook hierbij geldt weer: blijf bewegen. Probeer heel voorzichtig oefeningen te doen. Buig bijvoorbeeld uw hoofd tien keer naar voren en naar achteren. Vervolgens probeert u uw hoofd beide kanten op te draaien en daarna beweegt u uw oor richting schouder. Forceer niks, neem indien nodig pijnstillers en doe ontspanningsoefeningen. Ook een warme douche kan helpen. Als u vaak last hebt van nekklachten, denk dan eens na hoe het komt. Zit u bijvoorbeeld verkeerd? Of krijgt u er last van als uw stress hebt? Zodra u de oorzaak weet, is het ook makkelijker oplossingen te zoeken én vinden.

Trefwoorden:

34 Comments

Door ceesschoep@hotm... (niet gecontroleerd) op wo, 31-7-2019 - 11:52

Waarom een injectie als men weet dat maar een half jaar helpt en waarom niet direct een operatie?

Door Leo van Pelt (niet gecontroleerd) op ma, 2-10-2017 - 09:39

M.b.t. peesontstekingen en slijmbeursproblemen kunt u ook informeren naar de behandelmogelijkheden met Shockwave-therapie. Dit wordt gegeven door fysiotherapeuten, maar wordt helaas niet door zorgverzekeraars vergoed. Het is een techniek die ik als fysiotherapeut al meer dan 10 jaar in mijn praktijk en gelukkig met veel succes toepas.

Door Els van doorn (niet gecontroleerd) op wo, 16-8-2017 - 22:37

Ik loop al een tyd met pijn aan mijn heup wat doortrekt naar achteren en rug .ga over de dosis pijnstillers heen .en nog zeggen ze dat er niks is terwijl ik amper kan lopen door artrose in het been. Het zitten is pijnlijk en als ik opstaan moet ben ik net pinokkio omdat mijn enkels heel stijf zijn .zit al in scootmobiel en als we een dagje uitgaan een rolstoel .leef dag en met pijn slaap vaak snachts maar drie uurtjes erdoor.en dan zeggen ze nog .niks te zien terwijl ik krepeer dus u begrijpt zo is het niet leuk meer om elke dag door te gaan.

Door Kim (niet gecontroleerd) op zo, 5-3-2017 - 14:01

Niet alle rug pijn is hetzelfde sommige rugpijn is niet weg te krijgen met een smeersel of medicijn bijv. bij poly-artrose en andere vormen van reuma, je kunt je suf slikken aan pillen maar daar wordt je dan nog zieker van, ook de smeersels helpen niets, acupunctuur voor pijnverlichting, warm water baden. en proberen toch iedere dag te bewegen helpen de pijn iets te verlichten maar er is nog steeds geen enkele wetenschapper die de mens met reumatische klachten zichzelf beter kan laten voelen. Beter zou zijn te emigreren naar een land met een droger klimaat, Nederland is heel slecht qua klimaat voor het menselijk lichaam. Veel schimmels en narigheden kunnen in het Hollandse weer heerlijk gedijen.Maar ja mensen met reuma lijden in stilte die worden totaal niet begrepen, het zal wel tussen de oren zitten mevrouw oh ja fibromyalgie leer er maar me leven. Het geld van alle collectes gaat voor een groot deel naar de directeuren en managers die deze collectes organiseren. Dus een echte oplossing blijft gewoon hangen in het niets. Deze reclame voor voltaren is er ook zo een. Wie word er rijk van????niet de persoon die pijn moet lijden. die heeft veel geld uitgegeven aan allerlei nepmiddelen.

Door vest (niet gecontroleerd) op wo, 22-6-2016 - 13:09

ga toch lekker zwemmen in warm water van 30 graden en dan ben je weer fit

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 19-10-2015 - 13:36

Het probleem is dat er een link is naar 'Zo pak je rugpijn aan' (en zo is het ook 'Gewrichtspijn? Zo pakt u het aan!)' waaraan je niet ziet dat het een advertorial/advertentie is. De tekst is (vrijwel) hetzelfde formaat als de normale tekst en de lettertjes advertorial bovenaan kunnen makkelijk over het hoofd worden gezien.
Op deze manier kan men verwachten door te klikken naar bewezen effectieve maatregelen om van rugpijn en dergelijke af te komen terwijl dat met de geadverteerde middelen niet bepaald het geval is.

Oftewel: Naar mijn idee is de scheidslijn tussen informatie en advertentie net wat te dun om door te kunnen gaan als onafhankelijke informatie. Zeker bij wat oudere mensen die naarstig op zoek zijn naar een goede oplossing.

Door David de Wilde op ma, 19-10-2015 - 08:34

Dat is inderdaad de andere variant, maar ook deze zijn duidelijk gemarkeerd als 'advertorial' en zijn dus niet te verwarren met onafhankelijke content. Ik zie nog steeds het probleem niet.

Redactie PlusOnline

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 19-10-2015 - 00:32

Beste Redactie,

U hebt blijkbaar niet goed bekeken waar ik het over had.
Zoals ik gezegd heb (net gecontroleerd) is het gehele stuk waar ik naar verwijs (!) een advertorial en als zodanig allesbehalve onafhankelijk.

Ik verzoek u nogmaals om dit te bekijken.
Naar mijn idee wordt hier wel een grens overschreden en betreft het hier vrij ordinaire reclame voor één product.
Het kopje doet ook vóórkomen dat het hier een aangetoond effectief betreft. Iets wat mij hóógst onwaarschijnlijke voorkomt.
Voor uw gemak: http://www.plusonline.nl/rugpijn/zo-pakt-u-rugpijn-aan

Door David de Wilde op vr, 16-10-2015 - 16:09

Er staat enkel 'advertorial' boven het grijze gedeelte, dat geeft aan dat de tekst in het grijze vlak gesponsord is. Het artikel zelf is wel compleet onafhankelijk.

Advertenties zijn nu eenmaal een noodzakelijk kwaad. Mijns inziens is het onderscheid vrij helder.

Redactie PlusOnline

Door Mark (niet gecontroleerd) op do, 15-10-2015 - 20:15

In plaats van je vraag hier te stellen zou ik willen aanbevelen om professionele raad en hulp in te roepen.