Ontspan in de rustige bosbaden van de Duitse Eifel

Drie heerlijke meren om in te ontspannen

Wandelen bij een meer
Getty Images

Ervaar een ultieme ontspanning in de Duitse Eifel, waar je je kunt onderdompelen in de rust van de natuur. Forest bathing, oftewel baden in het bos, is hier de norm. We lichten er drie voor je uit!

In de bossen van de Duitse Eifel zijn veel diepe, heldere meren te vinden: de maren. Het woord "maar" is afkomstig van het Latijnse woord "mare", wat "meer" betekent. Eigenlijk zijn de meren begonnen als kleine vulkanen. In totaal werden meer dan 70 maarvulkanen geteld, maar slechts nog tien maren zijn tegenwoordig gevuld met water, de overige zijn reeds uitgedroogd.

Eifelbaden
Center Parcs

In de buurt van de explosiebron ontstaat een holte, die vervolgens verandert in een explosieschacht. Doordat het gesteente boven de ontstane holte instort, wordt de explosieschacht een ingestorte- of maartrechter genoemd. Nadat de vulkanische activiteit tot rust is gekomen, vult de trechter zich met water. Zodoende ontstaat de maar. De kracht van de vulkanische activiteit zorgde ervoor dat de hellingen van de Maarkessel in stukken braken. Hoewel deze unieke kenmerken moeilijk met het blote oog te zien zijn, zijn de indrukwekkende olivijnbommen wel zichtbaar. Deze ronde rotsblokken van het mineraal olivijn werden uitgestoten tijdens de uitbarsting van de Meerfeld-vulkaan.

Het fijne is dat je nu zelf kunt genieten van deze heerlijke bosbaden, ontstaan door natuurlijke vulkanische activiteit. 

Gemündener Maar

Als je te voet komt vanaf het Weinfelder Maar via de Eifelsteig, heb je van bovenaf een prachtig uitzicht op het maar dat 150 meter lager ligt. Het is een indrukwekkende scène met donkerblauw water en fris groen landschap.

Met een wateroppervlakte van ongeveer 7 hectare is het Gemündener Maar het kleinste van de drie beroemde Eifel-meren. Bovendien is het met 416 meter boven de zeespiegel het diepst gelegen in het vulkanische landschap rondom Daun. Je kunt diep in het heldere water kijken, maar de bodem bereiken op 39 meter diepte is niet mogelijk. De Dronke-toren biedt een uniek uitzichtpunt waar je zowel het Gemündener Maar als het nabijgelegen Weinfelder Maar kunt bewonderen.

Vissen en varen met een boot zijn populaire watersportactiviteiten in de zomer. Zwemmen is ook toegestaan in het meer, maar bezoekers kunnen ook een duik nemen in het natuurlijke openluchtzwembad van het Gemündener Maar. Geniet van een frisse duik vanaf de duiktoren in het heldere water!

Zwemmen in het water
Getty Images

Meerfelder Maar

Op het Meerfelder Maar kunnen watersporters genieten van verschillende activiteiten. Naast vissen is er ook een speciaal zwemgedeelte aan de noordoever waar bezoekers kunnen afkoelen in het verfrissende water. Het badseizoen loopt van mei tot september.

Het dorpje Meerfeld in het zuiden ligt mooi tegen de steile bergen aan. Het Meerbach-riviertje heeft tijdens explosies los materiaal naar dit gebied gebracht, waardoor het noordelijke gedeelte van het water werd weggeduwd en er een meer van ongeveer 18 meter diep ontstond. Niet alleen natuurlijke oorzaken hebben echter bijgedragen aan de verkleining van het meer. In de 19e eeuw werd ook een deel van de ketel van het meer kunstmatig ontwaterd om extra landbouwgrond te creëren. Het huidige meer bevindt zich op een hoogte van 335 meter boven zeeniveau en heeft een oppervlakte van 24,8 hectare met een diepte van ongeveer 18 meter.

Schalkenmehrener Maar

Het oudste van de drie Dauner Maren ontstond ongeveer 20.000 tot 30.000 jaar geleden. De westelijke trechter is in de loop der tijd gevuld met water. Tegenwoordig ligt het maar op een hoogte van 422 meter boven NAP, heeft het een diepte van 21 meter en is het gemiddeld 502 tot 554 meter breed.

Schalkenmehrener Maar
Schalkenmehrener Maar, Getty Images

Voor wie na een wandeling rondom het maar wil afkoelen, is er een zwemgelegenheid in het oostelijke gedeelte van het meer, het natuurlijke openlucht zwembad van het Schalkenmehrener Maar, waar men heerlijk kan ontspannen.

Het charmante plaatsje Schalkenmehren biedt ook verschillende gastronomische gelegenheden, waar wandelaars, zonaanbidders, vakantiegangers en de lokale bevolking kunnen genieten van heerlijke maaltijden. Er zijn cafés met terrasjes en restaurants die regionale gerechten serveren. Voor overnachtingsgasten zijn er talloze mogelijkheden, zoals hotels en vakantiehuisjes, die direct aan het maar liggen.

Er zijn nog meer maren te ontdekken in de Duitse Eifel! Je vind hier een compleet overzicht >>

Auteur