Vijf ontspannende recreatiebestemmingen

Sauerland
Getty Images

Ontdek de kracht van de natuur en laad jezelf op met nieuwe energie en inzichten. Uit onderzoek is gebleken dat dagelijks 90 minuten actief zijn in de natuur een positief effect heeft op je mentale welzijn. Het vermindert negatieve gedachten en stress, terwijl het tegelijkertijd je immuunsysteem versterkt en zorgt voor een betere nachtrust. Vijf fijne bestemmingen om tot jezelf te komen!

De Hollandse duinen

Laat je betoveren door de rust en schoonheid van de Hollandse duinen. Maak een wandeling door het wuivende helmgras en de glooiende zandduinen, terwijl de frisse zeewind door je haren waait en je uitkijkt over de horizon. Of geniet van een romantische picknick in een duinpan. Dit alles is mogelijk in Zandvoort aan de Noordzee, slechts een korte afstand van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Wisenten worden ook wel de Europese bizons genoemd en zijn de grootste, levende landzoogdieren van Europa. Nog niet zo lang geleden waren ze bijna uitgestorven, maar sinds 2007 leeft er een kudde wisenten in het Kraansvlak, een afgesloten deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. 

Je hebt kans de wisenten met eigen ogen te zien op de volgende plekken:

  1. Vanaf het Wisentuitkijkpunt: met uitzicht op het grootste duinmeer in het Kraansvlak, op warme zomerdagen druk bezocht door de wisenten. Vanaf het bezoekerscentrum staat de route aangegeven.
  2. Wandelroute Wisentenpad: de gele route door het Kraansvlak, geopend van 1 september - 1 maart (i.v.m. het broedseizoen). Het is een route van circa 3 km, startend vanaf het Duinpieperpad.
Duinen bij Zandvoort
Getty Images

Waterpret op het Eemmeer

Voor de liefhebbers van waterpret is het Eemmeer de ideale bestemming. Kajakken, suppen, zeilen, zwemmen of vissen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Neem de veerboot naar het historische vissersdorp Spakenburg en ontdek de charme van deze regio. Het Horsterwold, het grootste aangelegde loofbos van West-Europa, biedt prachtige wandelroutes waar je samen kunt genieten van de natuur.

Het Eemmeer is ontstaan in 1967, bij de inpoldering van Zuid-Flevoland. Het is 1340 ha groot en ligt tussen de provincies Utrecht, Flevoland en Noord-Holland.Het loopt van de Stichtse Brug (A27), de grens met het Gooimeer, tot aan de bocht bij Spakenburg waar het verder gaat als Nijkerkernauw. De Eem mondt uit in het Eemmeer.  Er is één eiland: de Dode Hond.

Eemmeer
Getty Images

Duitse Sauerland

Voor de avonturiers is het Duitse Sauerland een paradijs. In 'Het Land van 100 bergen' kun je skiën in de winter en wandelen, nordic walking of mountainbiken in de andere seizoenen. Laat de stress van het dagelijks leven achter je en geniet van adembenemende uitzichten. Deze groene regio ligt op slechts 3 uur rijden van de grens bij Nijmegen. Diepblauwe meren, glooiende heuvels en dichte bossen wachten op je. Vergeet ook zeker niet de kuurstadjes en gezellige dorpen vol met terrassen. Na een dag fietsen en wandelen kun je heerlijk ontspannen in het Sauerland.

Een van de bekendste langeafstandswandelpaden in het Sauerland is de Rothaarsteig. Dit pad van 151 km loopt dwars door het Sauerland en verbindt Brilon in Noordrijn-Westfalen met Dillenburg in Hessen. Naast de Rothaarsteig zijn er nog andere langeafstandspaden die het Sauerland doorkruisen, zoals de Sauerland-Höhenflug van Altena naar Korbach (192 km), de Sauerland-Höhenflug van Meinerzhagen naar Korbach (202 km) en de Sauerland-Waldroute (240 km).

Maar in Duitsland, een meer ontstaan uit vulkanische activiteit
Getty Images

Verken de natuur van D'Heye

Voor een zen-ervaring hoef je niet ver te reizen, want bij onze zuiderburen vind je het natuurreservaat d'Heye. D'Heye is een duinengebied van meer dan 1000 jaar oud, gelegen op de grens van Bredene en De Haan. Het beslaat een oppervlakte van ongeveer 48 hectare en is beschermd als natuurreservaat dankzij het Duinendecreet van 1993. 

Het landschap bestaat uit een mix van duinen, heide, struiken, akkers en weilanden. In het voorjaar is D'Heye op zijn mooist, wanneer delen van het gebied onder water staan en het landschap bedekt is met bloemen en kruiden in een prachtig kleurenpallet. Hoewel D'Heye alleen toegankelijk is tijdens geleide wandelingen, kun je al een goede indruk krijgen van het gebied door langs de wegen eromheen te rijden. Het nabijgelegen dorp De Haan is een bezoek waard en biedt een reis terug in de tijd met zijn Belle Époque-architectuur.

Wandelen in het bos
Getty Images

Het goede Franse leven

En tot slot, het goede Franse leven aan het meer van Ailette. Hier kun je genieten van dichtbegroeide bossen, kleurrijke cottages en een kristalhelder meer. Bezoek het nabijgelegen Laon en maak een erfgoedwandeling die je beloont met een adembenemend panorama vanaf de top van de kathedraal. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan Reims, dé Franse champagnestad!

Rheims
Getty Images
Auteur