De aankomst in Santiago de Compostela

Getty Images

Wie vanaf de Monte del Gozo, de ‘berg der vreugde’ de stad Santiago de Compostela zien liggen, heeft alle reden om opgelucht te zijn: de vaak maandenlange trektocht zit er bijna op. Even later doemen temidden van bossen, bergen en dalen de torens van de kathedraal op. En als de pelgrims een paar uur later dan echt op het plein van de kathedraal, de Praza do Obradoiro staan, hebben ze hun bestemming bereikt.

Reisdoel voor pelgrims uit heel de wereld

Doorgaans is het plein voor de kathedraal gevuld met medepelgrims, vaak ook bekenden die men onderweg al tegengekomen is. Aan de bonte mengeling van talen op het plein is goed te merken, dat deze pelgrimsroute werkelijk mensen uit alle delen van de wereld trekt. Op de Praza do Obradoiro is een gedenksteen die eraan herinnert dat de route naar Santiago de Compostela door de Europese Unie is uitgeroepen tot de eerste Europese Culturele Route. Veel pelgrims gaan eerst op het plein zitten om de prachtige gevel van de kathedraal te bewonderen en alle gebeurtenissen op zich in te laten werken, blij dat ze de camino tot een goed einde hebben gebracht. Het plein voor de kathedraal is nog niet de feitelijke eindbestemming; vooral in de zomer staan pelgrims vaak nog urenlang in de rij om bij het graf van de apostel Jacobus te komen.

Bij het hoofdaltaar staat dan het beeld van de apostel Jacobus de pelgrims op te wachten. Die omarmen het beeld en bedanken het of spreken een wens uit: pas dan zijn ze echt aangekomen in Santiago. In het pelgrimsbureau tegenover de kathedraal kunnen de pelgrims de ‘Compostela’, de pelgrimsoorkonde ophalen. Na het bezoek aan de Praza do Obradoiro is er om twaalf uur een bedevaartmis. Tijdens de mis zit de kathedraal vol uitgeputte maar gelukkige pelgrims, amper bekomen van de vermoeienissen van de reis. Als de dag van de apostel Jacobus, 25 juli, op een zondag valt, is het een Heilig Jaar in Santiago. Voor de pelgrims zijn er dan extra spirituele en feestelijke vieringen.

Santiago telt 46 kerken en honderden kerktorens, een ongekende rijkdom aan religieuze bouwkunst. Het is geen wonder dat de stad door UNESCO op de werelderfgoedlijst is geplaatst. Met blokken van lokaal graniet bouwde men in de loop der eeuwen kloosters en pelgrimsherbergen voor de groeiende schare aan bedevaartgangers. De pelgrims brachten de stad en haar inwoners grote welvaart, wat terug te zien is aan de vele kerken, monumentale huizen en pleinen.

Ter info

Santiago de Compostelais de hoofdstad van de autonome gemeenschap (Communidad Autónoma) van Galicië en ligt in de provincie La Coruña.

De stad heeft 94.000 inwoners, het inwonertal is de afgelopen vijftig jaar verdubbeld.
Santiago heeft een belangrijke universiteit (uit 1495) met circa 45.000 studenten.

Auteur