Op de fiets naar Santiago de Compostela: Navigatie

Getty Images

Je weg vinden naar Santiago de Compostela vanuit Nederland is een hele uitdaging. Je kunt nu eenmaal niet zoals een auto te werk gaan en de meest directe routes nemen via snelwegen en grote wegen. Dat is vaak verboden en gevaarlijk, maar ook helemaal niet leuk! Het leukste van op de fiets op vakantie is juist dat je erg veel zit op fijne rustige weggetjes waar je heerlijk om je heen kunt kijken en mooie dingen kunt zien.

Er zijn een groot aantal bekende routes vanuit Nederland, België en Frankrijk die uiteindelijk uitkomen op de hoofdroute in Spanje (de 'camino de Santiago'). Dit betekent dat je erg veel keus hebt welke weg je neemt, maar van deze routes zijn meestal geen fietskaarten gemaakt. Het genootschap van St Jacob in Nederland verkoopt een set van drie fietskaarten waarin de hoofdroute van Breda naar Santiago de Compostella staat beschreven. Deze kaarten heb ik zelf ook gebruikt en zijn zeer compleet

De kaarten laten de route zien in kleine delen maar geven daarnaast ook nauwkeurige aanwijzingen waar je langs moet fietsen. Ook geeft de kaart extra informatie over beschikbare accomodaties (campings, goedkope hotels, herbergen en refugio’s) en wanneer deze geopend zijn. Hoogteprofielen zijn ook opgenomen in het boekje waarbij je zelf kunt kijken wat er komen gaat en dus je route zelf makkelijker kunt plannen. Als laatste bevat het boekje ook wat achtergrondinformatie over bijzondere steden en plekken waar je doorheen fietst.

Als je zelf nooit echt op fietsvakantie bent geweest (zoals ik) dan is het in het begin wel even wennen om de instructies goed op te volgen. Dit went echter vanzelf en dan is het een fluitje van een cent! Mocht je alsnog compleet verdwalen, er is altijd wel iemand die je kan vragen. De route is erg bekend. Ook zul je naarmate je Spanje nadert steeds vaker aanwijzingen zien in het straatbeeld van de te volgen route. Deze aanwijzingen komen in de vorm van tegeltjes en stenen van de jacobsschelp. Dit is handig om te checken of je inderdaad de goede kant op gaat!

Ik ben ook mensen tegengekomen die gewone gedetailleerde kaarten gebruikten op de route. Dat werkte wel voor hun maar zij kwamen wel vaak op drukke wegen terecht omdat de kaarten niet gemaakt zijn voor fietsers. Ik zou aanraden om de speciale fietskaarten te gebruiken.

Je kunt ook een GPS-ontvanger gebruiken. De fietskaarten zijn namelijk ook beschikbaar voor GPS. Je hebt speciale GPS-ontvangers voor wandelaars en fietsers die lang meegaan op de batterij en waterdicht zijn.

Auteur