Seks tijdens of na een ziekte

Wanneer mag ‘het’ weer?

Ziekte kan een flinke rem op uw seksleven zetten. Toch hoeft een tijdelijke of chronische ziekte geen eindpunt te zijn. Met wat aanpassingen kunt u weer genieten.

Uit onlangs gehouden onderzoek van de Rutgers Nisso Groep en zorgverzekeraar Agis bleek dat dertien procent van de mensen met een chronische ziekte of een handicap tevreden is met hun seksleven, tegenover zestig procent van Nederlanders in het algemeen. Geen rare cijfers, want ook al verdwijnen seksuele gevoelens meestal niet, toch vinden veel mensen het moeilijk om tijdens of na een ziekte of aandoening de draad van hun seksleven weer op te pakken.

Toch is er vaak meer mogelijk dan u denkt en kunt u, soms met een kleine aanpassing, weer net zo genieten van seks als voor de ziekte of aandoening. Ook bij chronische ziekte is een bevredigend seksleven meestal goed mogelijk.

Advies arts
Vraag uw behandelend arts wat u in ieder geval fysiek weer allemaal mag en kunt doen. U voelt zich zekerder als u weet wat eventuele risico’s zijn en wat mogelijk is. Dat werkt ook psychisch door, want angst voor herhaling van bijvoorbeeld een hartaanval kan erg belemmerend werken.

Daarnaast is bekend dat bepaalde medicijnen negatief van invloed kunnen zijn op het seksleven. Ook schaamte speelt een rol: mensen worden onzeker als bepaalde dingen niet gaan als vroeger, of als hun lichaam er anders uitziet door bijvoorbeeld een borstamputatie. Praat erover met uw arts, een seksuoloog en vooral ook met elkaar. Want beide partners kunnen last hebben van angstgevoelens en onzekerheid. Zoek professionele hulp of begeleiding als dat nodig is.

Wanneer kan ‘het’ weer?
Kunt u na een hartaanval zonder buiten adem te raken twee trappen oplopen, dan is het medisch gezien verantwoord om te vrijen.
Angst voor een nieuw herseninfarct of hersenbloeding bij seksuele activiteit is niet nodig omdat de hogere bloeddruk en lichamelijke inspanning bij seksuele opwinding niet relevant is.

Er is geen medische belemmering om te vrijen na een borstamputatie. Wel kunnen er fysieke beperkingen zijn en kan het negatieve lichaamsbeeld dat vrouwen kunnen krijgen na amputatie van één of beide borsten het seksleven ernstig belemmeren.

Chronische aandoeningen
Bij mensen met een chronische aandoening speelt de psyche een grote rol om weer een bevredigend seksleven te kunnen krijgen. Na de eerste periode van verzet tegen de ziekte is het hard werken om weer lichamelijk, geestelijk en sociaal in balans te komen. En dat heeft invloed op het seksleven. Creatief omgaan met ziekte is ook bij een chronische aandoening heel belangrijk. Neem bijvoorbeeld van te voren een –extra- pufje als u astma hebt. Bij chronische vermoeidheid is een ander tijdstip van vrijen (ochtend?) wellicht de oplossing en iemand met reuma kan baat hebben bij een warme douche vooraf.
 
Tips voor een fijner en leuker seksleven

  • Seks na een ziekte of aandoening kan een oppepper zijn voor uw eigenwaarde, maar het gevoel van intimiteit is het belangrijkst. Bedenk dan ook dat het bij vrijen niet om de prestatie gaat, maar om het plezier.
  • Zorg dat u niet te moe bent en dat de sfeer ontspannen en prettig is. Soms moet u ook zin proberen te maken en niet wachten tot u zin krijgt.
  • Let op dat uw negatieve gedachten of angsten tijdens het vrijen niet de overhand laat krijgen.
  • Gebruik uw fantasie en probeer eens andere manieren van vrijen. Denk ook eens aan hulpmiddelen als een vibrator.
  • Ook in verlamde lichaamsdelen zijn soms nog prettige sensaties waarneembaar. Ontdek eventuele nieuwe erogene zones!
  • Last van urineverlies of verlies van ontlasting? Drink minder en ga voor u vrijt nog een keer naar de wc. Voor mannen kan een condoom een oplossing zijn.
  • Hebt u erectieproblemen? Vraag uw arts om erectiepillen. Voor vrouwen met vaginale droogheid is een glijmiddel een uitkomst.

En, de belangrijkste tip en al eerder gezegd: praat met elkaar. Stellen die openstaan voor elkaars angst en gevoel en de veranderingen accepteren die een ziekte of aandoening met zich meebrengt, hebben grote kans om samen een nieuwe weg en een nieuw seksleven te vinden met nog meer intimiteit dan voorheen.

Meer informatie: http://www.rng.nl

Trefwoorden: