Misverstanden over het updaten van uw slimme apparaten

Getty Images

Uw slimme apparaten hebben met enige regelmaat een update nodig. Dat is belangrijk om uw apparaten veilig te houden. Zo voorkomt u dat internetcriminelen bijvoorbeeld uw foto's en data inzien. Er is een aantal misverstanden over het doen van updates, zoals dat het automatisch zou gaan. In dit artikel zetten we een aantal van die misverstanden voor u op een rijtje. 

Wat zijn slimme apparaten?

Slimme apparaten zijn apparaten die verbonden zijn met internet. Waarschijnlijk denkt u al gauw aan de smartphone, de laptop of misschien de slimme deurbel. Maar er zijn nog veel meer slimme apparaten, zoals: 

  • Router
  • Printer
  • Slimme beveiligingscamera
  • Slimme thermostaat
  • Smart TV
  • Smart speakers
  • Babyfoon
  • Smart Home
  • Slimme deurbel
  • Slimme koelkast

Dit is een greep uit de meest gebruikte slimme apparaten, een volledige lijst vindt u op deze website.

Misverstand 1: Het updaten van slimme apparaten gaat automatisch

De meeste updates vragen een handmatige aanpak. Dat wil zeggen dat u een melding krijgt waar u gevraagd wordt de update uit te voeren. U kunt controleren of de automatisch updaten al is ingesteld door bij de instellingen te kijken. Hoe u dat doet, leest u hier.

Het kan zo zijn dat uw slimme apparaat de optie om automatische updates in te stellen niet heeft en/of u geen melding krijgt dat er een update klaar staat om uit te voeren. Dan zult u zelf de updates moeten controleren en uitvoeren. Omdat dit vaak vergeten wordt, hebben we een handige tip: zet een melding in uw agenda voor de eerste dag van ieder kwartaal. Zo vergeet u geen belangrijke updates te doen en zijn uw slimme apparaten altijd goed beveiligd. 

Misverstand 2: Het updaten van mijn smartphone en laptop is voldoende

Zoals u in de lijst hierboven ziet, zijn er heel veel slimme apparaten op de markt. U heeft waarschijnlijk meer slimme apparaten in huis dan u denkt. Alle apparaten die verbonden zijn met internet en niet goed beveiligd worden, kunnen een ingang zijn voor internetcriminelen om bij uw data en foto’s te komen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs meekijken of meeluisteren. Daarom is het belangrijk om een lijstje te maken van alle slimme apparaten die u in huis heeft en te controleren of u ze automatisch kan laten updaten of dat ze een handmatige update nodig hebben.

Misverstand 3: Ik krijg altijd een melding als mijn apparaat een update nodig heeft

Er is een aantal apparaten, zoals de smart speakers of de slimme deurbel, die vaak een melding geven van grote updates die gedaan moeten worden. Krijgt u die melding? Voor de update dan meteen uit. In de meeste gevallen moet u dan uw apparaat opnieuw opstarten. 

Helaas geven lang niet alle apparaten een melding als ze een update nodig hebben. Bijvoorbeeld printers en scanners, of uw router of alarmsysteem: daarvoor zult u zelf moeten controleren of de software nog up-to-date is. Hoe doet u dat? Dat leest u hier. 

In samenwerking met de Rijksoverheid. 

Bron: doejeupdates.nl
 

Auteur