Hoe werkt automatisch updaten en hoe stelt u dat in? 

Getty Images

Het is natuurlijk het prettigst als u geen omkijken heeft naar de updates van uw slimme apparaten. Zo weet u zeker dat uw data en foto’s veilig zijn. Maar hoe werkt automatische updaten? Hoe stelt u dat in? En gaat het altijd goed?

Updates instellen

Automatisch updaten betekent dat uw apparaat zelf de update downloadt en in sommige gevallen ook zelf installeert, zonder dat u daar iets voor hoeft te doen. Dit is niet altijd automatisch ingesteld, maar met de onderstaande stappen komt u een heel eind. We kiezen een aantal apparaten uit, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Staat uw apparaat er niet bij of komt u er niet uit? Kijk dan voor extra informatie op deze website.

Slimme deurbel en slimme beveiligingscamera

Voor zowel de slimme deurbel als de slimme beveiligingscamera kunt u automatisch updaten instellen via de app waar u het apparaat ook mee bestuurt. Dat gaat als volgt: 

  • Open de app en ga naar Instellingen. Bij de beveiligingscamera maakt u eerst verbinding met het apparaat. Daarna gaat u naar Instellingen
  • Ga naar Updaten.
  • Hier kunt u automatisch updaten instellen. 

Het kan zijn dat u geen app gebruikt of dat er geen app beschikbaar is. In dat geval kunt u de updates handmatig controleren via de website van de leverancier. U zoekt dan via uw internetbrowser naar het merk van uw slimme deurbel of camera, het typenummer en ‘update’. Volg vervolgens de instructies op de website van de leverancier. 

Printer of scanner

Printers die met internet verbonden zijn, vallen onder slimme apparaten en moeten daarom ook worden geüpdatet. Heeft u een app voor uw printer/scanner? Volg dan de onderstaande stappen: 

  • Open de app en maak verbinding met uw printer.
  • Ga naar Instellingen.
  • Klik op Updaten en stel daar automatisch updaten in.

Heeft u geen app? Dan geldt ook hier dat u uw apparaat handmatig zal moeten updaten. Dit kan via de website van de leverancier. Zoek via uw internetbrowser naar het merk van uw printer of scanner, het typenummer en het woord ‘update’. U kunt dan via de instructies van de leverancier de update uitvoeren. 

Smart TV

De meeste Smart TV's updaten zichzelf via een actieve internetverbinding zodra de fabrikant een nieuwe update uit heeft gebracht. Wilt u dit controleren? Zoek dan via uw internetbrowser naar nieuwe updates door het merk, model en typenummer van uw tv in te vullen. 

Router

U denkt misschien: moet ik mijn router updaten? Jazeker, want de router geeft uw andere apparaten toegang tot het netwerk en het is dus extra belangrijk om deze goed te beveiligen. Fabrikanten brengen regelmatig updates uit voor de router en in de meeste gevallen worden ze automatisch geïnstalleerd. Om te controleren of dat goed gaat of welke updates uw router nodig heeft, doet u het volgende: 

  • Typ het merk, het model of het serienummer gevolgd door het woord ‘update’ in via uw internetbrowser en ga naar de website van de fabrikant. Het serienummer vindt u op de doos van uw router, op de achter- of onderkant of bij het batterijklepje. 
  • Volg de instructies van de fabrikant van uw router. 

Lukt het niet? Probeer dan contact op te nemen met de fabrikant. Zij hebben vaak een helpdesk waar u uw vragen kunt stellen. 

Slimme apparaten met app

Veel slimme apparaten hebben een eigen app waarin u automatisch updaten kunt instellen en controleren. De exacte locatie van deze instelling verschilt natuurlijk per app, maar u kunt via instellingen (het tandwiel-icoon) altijd de updates vinden. Ga daarvoor naar het menu in de app en zoek naar Instellingen.

Slimme apparaten zonder app

Heeft uw slimme apparaat geen app? Controleer dan de website van de fabrikant van uw apparaat. Daar vindt u alle informatie over nieuwe updates en hoe u deze kunt installeren.

Gaan automatische updates altijd goed? 

In de meeste gevallen doen automatische updates waar ze voor bedoeld zijn: ze installeren zichzelf zonder dat u daar iets voor hoeft te doen. Toch is het verstandig om af en toe uw apparaat te controleren. Gaat het goed? Heeft u de laatste versie? Het kan namelijk voorkomen dat er, om wat voor reden dan ook, iets niet goed gaat. Hier leest u wat u kunt doen. 

In samenwerking met de Rijksoverheid.

Bron: doejeupdates.nl

Auteur