Test: de beste steelstofzuiger

Steelstofzuiger
Getty Images

Stofzuigerfabrikanten hebben de laatste jaren hun steelstofzuigers flink verbeterd. Het is nu een handzaam en wendbaar apparaat, snoerloos en ook te gebruiken als kruimeldief. Deze steelstofzuigers kwamen als beste uit de test...

...Samsung Jet 70 Complete, Dyson V12 Slim Absolute, Miele Triflex HX2 Cat&Dog en Miele Triflex HX2 Pro.

Dit blijkt uit een test in de nieuwe Consumentengids. De Samsung Jet 70 Complete (€450) krijgt harde vloeren en tapijt makkelijk schoon. Ook als kruimeldief zuigt deze steelstofzuiger prima. Minpuntje is de accuduur; na zeven minuten zuigen op de hoogste stand is de al accu leeg. Het opladen gaat daarentegen vrij snel, dit duurt 1,5 uur.

De Dyson V12 Slim Absolute (€650) is een alleskunner die goed omgaat met verschillende vloeren en vuil. Ook haren van huisdieren vormen geen probleem. Wel moeten gebruikers de stofbak vaak legen, want hij is klein. Bovendien zuigt de Dyson een stuk slechter als de stofbak halfvol zit.

De Miele Triflex HX2 Cat&Dog (€670) en de Miele Triflex HX2 Pro (€940) zijn wat zware, flexibele steelstofzuigers die geschikt zijn voor alle vloeren. Er zijn verschillende uitvoeringen met verschillende prijzen. Zo zit er bij de Cat&Dog versie een mini turboborstel speciaal voor huisdierharen en heeft De Pro een laadstation en een extra accu.

Gebruiksduur

Voor alle steelstofzuigers geldt dat de gebruiksduur beperkt is. De best geteste Samsung en Dyson kunnen respectievelijk zeven en acht minuten zuigen op de hoogste stand. Daarna is de accu leeg. Opladen duurt 1,5 (Samsung) of 2,5 (Dyson) uur. De Miele houdt het op een acculading veertien minuten vol en het opladen kost drie uur. Met uitzondering van Philips en Tristar (25 minuten) zijn alle steelstofzuigers binnen een kwartier leeg. Opladen kost dan gemiddeld enkele uren. Tweede minpunt is dat nagenoeg alle steelstofzuigers in de test naar mening van de testers te veel lawaai maken.

Auteur