Zwarte vierkanten op social media: dit betekenen ze

Getty Images

Op Instagram en andere socialmediakanalen zien we vandaag massaal zwarte vierkanten met daarbij de hashtag: #BlackOutTuesday. Daarmee laten mensen weten dat ze achter de protesteerders van de Black Lives Matter-beweging staan.

Met het zwarte vierkant zeggen beroemdheden, bedrijven en aanhangers van Black Lives Matter vandaag letterlijk op zwart (offline) te gaan. Het wordt voor hen een dag om te reflecteren en te rouwen.

Het is een reactie op de dood van de Amerikaan George Floyd. De ongewapende Afro-Amerikaanse man werd vorige week door een agent gedood bij zijn aanhouding. Daarop braken in verschillende steden in Amerika rellen en protesten uit.

Ook in Nederland roept de dood van George Floyd veel emotie op. Zo demonstreerden duizenden mensen gisteren op de Dam in Amsterdam tegen "het anti-zwart politiegeweld in de VS en Europa". Ook wilden ze racisme als institutioneel probleem onder de aandacht brengen, aldus NOS.

Verschillende Kamerleden vielen over de massale demonstratie, omdat protesteerders geen anderhalve meter afstand van elkaar konden houden. 

Auteur 
  • Redactie