Facebook is jarig: 15 kaarsjes!

Getty Images

In Nederland hadden we in 2004 nog Hyves, terwijl Mark Zuckerberg in de Verenigde Staten bezig was om Facebook op te zetten. Uiteindelijk zou zijn social network ook de Nederlandse markt domineren. Op 4 februari 2019 is Facebook precies 15 jaar oud.

Toen Harvard student Mark Zuckerberg 15 jaar geleden startte met Facebook, had hij nog geen idee dat hij goud in handen had. Zijn intentie was in de eerste instantie om de traditionele jaarboeken met foto's die op Amerikaanse universiteiten worden gebruikt te vervangen met een digitaal concept. Zuckerberg vond dat die informatie ook prima online gezet kon worde,n en daarbij had je dan meteen de mogelijkheid andere informatie toe te voegen. En nog belangrijker, om mensen uit je eigen kring te kunnen spreken.

In de herfst van van 2005 gebruikte 85% van de Amerikaanse universiteitsstudenten de site. Toen het steeds populairder werd, was ook duidelijk te zien dat door gebruikers meteen meer aandacht werd besteed aan het creëren van een mooi profiel. Daarna werd Facebook ook populair buiten de universiteiten. Anno 2019 heeft het netwerk 2,2 miljard gebruikers en het vermogen van Mark Zuckerberg wordt geschat op maar liefst 55 miljard dollar. En ondanks dat de populariteit van Facebook af lijkt te nemen na een serie privacy- en nepnieuws-gerelateerde schandalen, boekte het bedrijf een recordwinst van 6,88 miljard dollar in het laatste kwartaal van 2018.   

Hoe Facebook over de jaren heen evolueerde, zie je in dit filmpje:

Bron: Dutch Cowboys

Auteur 
  • David de Wilde