WhatsApp, Instagram en Messenger worden samengevoegd?

Getty Images

Via WhatsApp een berichtje sturen naar je vrienden op Instagram? Facebook wil dit binnenkort mogelijk maken.

Samensmelting van deze diensten

De New York Times heeft dit weekend gemeld dat Facebook van plan is om Instagram, WhatsApp en Facebook Messenger samen te voegen tot één dienst. Hoewel ze als afzonderlijke diensten blijven bestaan, kun je wel berichten onderling tussen de apps versturen. Dit idee zou niet zonder gevolgen zijn voor de razend populaire berichtendiensten. 

De voordelen

Het is de bedoeling dat je straks berichten kunt uitwisselen tussen meerdere berichtdiensten. Dit doe je door via één berichtendienst contacten van een andere dienst toe te voegen, en daar vervolgens berichten naar te sturen. Op deze manier is het mogelijk om WhatsApp berichten te verzenden naar Facebook Messenger, zonder daar een Facebook-account voor nodig te hebben.

Facebook heeft graag een zo compleet mogelijk profiel van zijn gebruikers, om gerichtere advertenties toe te wijzen. Het levert ze namelijk allerlei extra gebruikersdata op, zoal welk Instagram-profiel bij welke WhatsApp-gebruiker hoort.

Daarmede zou Facebook vrezen voor concurrentie van andere berichtdiensten. Onder de Nederlanders vallen WhatsApp en Instagram erg in de smaak, maar de Amerikanen zijn vooral in de ban van iMessage en berichtdiensten van Google. Als Facebook zijn drie apps samenvoegt, heeft het één grote groep gebruikers die nog meer vast zitten in het ecosysteem van het sociale netwerk.

De nadelen

Niet iedereen zit erop te wachten dat Facebook meer informatie over gebruikers verzamelt. De berichtdienst heeft nu nog weinig zicht op WhatsApp-gebruikers, wat door veel mensen graag zo gehouden wordt. 

WhatsApp heeft vrijwel de beste encryptie van alle berichtendiensten. Dat houdt in dat alleen jij en de ontvanger je bericht kunnen lezen, en dat het praktisch onmogelijk is om mee te kijken. Als gebruiker is dat prettig, maar voor Facebook niet. Het is namelijk niet makkelijk om de diensten zomaar te koppelen als alles versleuteld is. 

Zeker omdat Instagram en Messenger slechter beveiligd zijn. Bij Facebook Messenger kan de gebruiker zelf kiezen voor wel of geen encryptie. Op Instagram wordt deze optie niet aangeboden. Vermoedelijk wordt de encryptie op die platformen verbeterd, maar ook bestaat de kans dat WhatsApp er juist op achteruit gaat. 

Wanneer wil Facebook WhatsApp en Instagram samenvoegen?

De New York Times zegt dat Facebook van plan is de samenvoeging eind 2019 of begin 2020 af te ronden. De plannen kunnen nog veranderen, maar waarschijnlijk gaan we er later dit jaar meer over horen. 

Auteur 
  • Leslie Wilbrink
Bron 
  • androidplanet.nl