ABN Amro: spaarrente komt nooit onder nul

ABN Amro belooft plechtig dat rente op spaargeld nooit negatief zal worden. Dit betreft rente voor spaartegoeden tot 100.000 euro. Momenteel staat de rente op 0.01 procent en deze kan in theorie nog zakken naar nul.

Bij een negatieve spaarrente kost het geld om je spaarcenten te stallen in plaats van dat het rendeert. “We hebben besloten geen negatieve rente in rekening te brengen voor tegoeden tot €100.000. Deze toezegging betekent dat ongeveer 95 procent van onze klanten, goed voor circa 40 procent van ons depositobestand, wordt gevrijwaard van negatieve rente”, schijft de bank.

ABN Amro geeft met de harde belofte een duidelijk signaal af naar haar klanten over een negatieve spaarrente. Andere banken houden zich op de vlakte; wel geven meerder banken aan dat een negatieve spaarrente onwenselijk en onwaarschijnlijk is. “Een negatieve spaarrente is ongewenst, laat dat duidelijk zijn. We zullen er alles aan doen om dit te voorkomen”, aldus een woordvoerster van Rabobank.

Lage spaarrente

De lage spaarrente wordt veroorzaakt door de aanhoudende lage marktrente en de boeterentes die banken moeten betalen voor het dagelijks stallen van kasgeld bij de ECB. De drie grote banken geven nu nog slechts 0,01 of 0,02 procent rente. SNS is het meest royaal met 0,05 procent. Daartegenover staan Evi van Lanschot en Triodos Bank met een spaarrente van nul procent.

Naast het feit dat negatieve spaarrente moeilijk verkoopbaar is, is het voor banken ook onbekend terrein. Het is niet duidelijk hoe consumenten zullen handelen en hoe grote geldstromen zich kunnen verplaatsen naar andere banken. België kent al een verbod op negatieve spaarrente en Duitsland onderzoekt de mogelijkheid van een verbod.

Nederlandse huishoudens hebben in totaal bijna 370 miljard euro aan spaargeld uitstaan, waarvan het gros direct opvraagbaar is.

Bron(nen):