Banken weren spaarders, waar kunnen we nog terecht?

Vanaf 1 september stopt Aegon Bank met het aanbieden van spaarmogelijkheden, meldt het Financieele Dagblad. Maar hoe zit dat bij andere banken?

Aegon verklaart deze stap door de historisch lage rente en voorziet voor de toekomst weinig veranderingen, dat maakt sparen voor de geldschieters mindere interessant, naar eigen zeggen kost het ze zelfs geld. Spaarders die bij Aegon geld gestald hebben krijgen binnen twee maanden bericht en als er een tegenrekening bekend is, boekt Aegon het geld daar naar over. Er zijn ook spaarders bij Aegon met een depositoregeling, die hebben een vaste, vooraf vastgelegde looptijd. Deze deposito rekeningen lopen gewoon door tot het einde van die looptijd, tegen de afgesproken rente.

Ook andere banken lijken met spaarders in het maag te zitten, schrijft Tros Radar. In onder meer Oostenrijk en Tsjechië werden al takken afgestoten. Rabobank stopt met spaarders in België en Duitsland en ABN Amro stopte met MoneYou Go en MoneYou Sparen.
Bovendien hebben nu bijna alle banken een negatieve spaarrente bij een tegoed van meer dan 100.000 euro. Wie meer heeft, krijgt dus geen rente van de bank, maar moet zelfs betalen voor het stallen van het spaargeld.

Betalen voor pinnen

ABN Amro voegde daar nog de maatregel aan toe dat iedereen die per jaar meer dan 12.000 euro contant geld pint, ook moet gaan betalen: 0,5 procent over de waarde van de transactie.
Rabobank heeft laten weten vanaf 1 september 2021 ook 75 cent te gaan rekenen voor het pinnen van contant geld als je een Basis- Direct of Studentenrekening hebt.

Waar dan naar toe?

Spaarders hebben het lastig en ontkomen er bijna niet aan om wat schuiven met het geld. Gelukkig komen er af en toe nieuwe spelers bij, zoals Renault die nu 0,35 procent rente biedt op een gewone spaarrekening. De autofabrikant kan het geld wel gebruiken om steeds populairder wordende private-lease plannen realiseren.
Daarnaast zijn er nog deposito's, waarbij je het geld voor langere tijd vastzet. Daarbij is een  spaarrente van 1,35 procent haalbaar. Bij nog striktere voorwaarden kan de rente heel soms even oplopen naar 2 procent.
De peildatum voor deze tarieven is 15 juli, actuele spaarrente tarieven vindt u hier