Banken weren spaarders, waar kunnen we nog terecht?

Getty Images

Vanaf 1 september is Aegon Bank gestopt met het aanbieden van spaarmogelijkheden, meldt het Financiële Dagblad. Maar hoe zit dat bij andere banken?

Aegon verklaart deze stap door de historisch lage rente en voorziet voor de toekomst weinig veranderingen, dat maakt spaargeld voor de geldschieters minder interessant, naar eigen zeggen kost het ze zelfs geld. Spaarders die bij Aegon geld gestald hebben krijgen binnen twee maanden bericht en als er een tegenrekening bekend is, boekt Aegon het geld daar naar over. Er zijn ook spaarders bij Aegon met een depositoregeling, die hebben een vaste, vooraf vastgelegde looptijd. Deze deposito rekeningen lopen gewoon door tot het einde van die looptijd, tegen de afgesproken rente.

Ook andere banken lijken met spaarders in het maag te zitten, schrijft Tros Radar. Zo maakte ING bekend dat zij de consumententak in Frankrijk, een onderdeel met veel spaarders, onder de loep nemen. In onder meer Oostenrijk en Tsjechië werden al takken afgestoten. Rabobank stopt met spaarders in België en Duitsland en ABN Amro stopte met MoneYou Go en MoneYou Sparen. Spaarbank LeasePlan Bank heeft volgens de eigen website sinds 5 oktober een klantenstop ingevoerd. Bovendien hebben nu bijna alle (groot)banken in Nederland een negatieve spaarrente bij een tegoed van meer dan 100.000 euro. Wie meer heeft, krijgt dus geen rente van de bank, maar moet zelfs betalen voor het stallen van het spaargeld.

[ITEMADVERTORIAL]

Betalen voor pinnen

ABN Amro voegde daar nog de maatregel aan toe dat iedereen die per jaar meer dan 12.000 euro contant geld pint, ook moet gaan betalen: 0,5 procent over de waarde van de transactie. Rabobank heeft laten weten vanaf 1 september 2021 ook 75 cent te gaan rekenen voor het pinnen van contant geld als je een Basis- Direct of Studentenrekening hebt.

Waar dan naar toe?

Spaarders hebben het lastig en ontkomen er bijna niet aan om wat te schuiven met het geld. Gelukkig komen er af en toe nieuwe spelers bij, zoals Renault Bank die nu (exclusief via Raisin) 0,35 procent rente biedt op een gewone spaarrekening. De autofabrikant kan het geld wel gebruiken om steeds populairder wordende private-lease plannen realiseren. De Zweedse Nordax Bank betrad eerder dit jaar de Nederlandse markt en biedt momenteel met 0,17% p.j. op de spaarrekening. Betaaldienstverlener met bankvergunning Klarna biedt sinds kort(via Raisin) een spaarrekening aan in Nederland met 0,16% procent rente.

Daarnaast zijn er nog deposito's, waarbij je het geld voor langere tijd vastzet. Daarbij is een spaarrente van 1,20 procent per jaar haalbaar. Bij nog striktere voorwaarden kan de rente heel soms even oplopen naar 2 procent (deze spaarverzekering valt echter, in tegenstelling tot bovengenoemde spaarrekeningen, niet onder een depositogarantiestelsel). De peildatum voor deze tarieven is 27 oktober 2021.

Auteur