Beleggen als alternatief voor sparen?

De spaarrente is laag. Zoekt u naar een alternatief voor meer rendement, dan is beleggen het overwegen waard. Welke keuzes heeft u bij beleggen? We zetten de voors- en tegens op een rij.

Spaarrente daalt verder

Deze week verlaagt ING de spaarrente. Samen met ABN AMRO biedt de bank nu 0,02% rente voor spaargeld op de vrij opneembare spaarrekening. Dit is naar verwachting niet de laatste renteverlaging van de spaarrente. De Europese Centrale Bank hint al een tijdje op een verdere verlaging van de beleidsrentes om de economie intensiever te ondersteunen.

Ondertussen wordt uw vermogen minder waard. Door inflatie en vermogensbelasting kunt u elk jaar minder kopen van uw spaargeld. Om dit te voorkomen, kunt u uw spaargeld al tijdelijk vastzetten in een deposito. Op een spaardeposito van 3 jaar is de hoogste rente nog 1,35%.

Starten met beleggen

Starten met beleggen is het overwegen waard. U kunt een mooi rendement maken, maar ook een negatief rendement is mogelijk. Beleggen is daarom geen alternatief voor sparen en doet u enkel met vermogen waarmee u een risico wilt en kan lopen.

Hoeveel risico? Dat is afhankelijk van uw wensen en doelstellingen. Voordat u start met beleggen wordt daarom uw risicoprofiel bepaald door de aanbieder. Dit helpt u een beleggingsproduct te kiezen dat bij uw past.

3 Beleggingsproducten vergeleken

Wie wil gaan beleggen heeft keuze uit verschillende beleggingsproducten. We zetten de voors en tegens voor u op een rij.

1.    Zelf beleggen

Zelf beleggen doet u bij een broker. Via een online beleggingsplatform kunt u aandelen en/ of obligaties kopen en verkopen.

●    Voordeel: u kunt uw eigen strategie bepalen. Gratis demo-account om het beleggingsplatform te testen.
●    Nadeel: basiskennis van beleggen is nodig.

Brokers vergelijken >

2. Fondsbeleggen

Met fondsbeleggen laat u professionals voor u beleggen. Kies een beleggingsfonds dat bij u past met bijbehorend startbedrag en maandelijkse inleg.

●    Voordeel: U heeft er geen omkijken naar. Ruime keuze, dus altijd een passend product.
●    Nadeel: Beleggingsfondsen rekenen een beheerfee, dit drukt uw rendement.

Vergelijk het aanbod voor fondsbeleggen >

3. Pensioensparen

Met pensioensparen zet u eenmalig of maandelijks geld opzij voor later. Uw vermogen wordt beheerd door professionals.

●    Voordeel: fiscaal vriendelijk en risico’s worden gespreid.
●    Nadeel: lange beleggingshorizon, waarbij eerder geld onttrekken nadelig kan zijn.

Vergelijk het aanbod voor pensioensparen >

Genoeg te kiezen bij beleggen

Ook binnen bovenstaande beleggingsproducten valt nog genoeg te kiezen. Vergelijk bij de keuze tussen aanbieders ook de kosten voor beheer en/ of transacties. Het gebruiksgemak van het online beleggingsplatform en/of app verdient ook aandacht. Veel rondom uw beleggingen regelt u namelijk online.

Als laatste is er de prospectus die elke aanbieder moet uitbrengen. Daarin leest u meer over het rendement, de kosten en risico’s. Verplichte kost dus. Bent u klaar om te starten met beleggen? Bekijk en vergelijk hier het volledige aanbod.