Eerste spaarrekening zonder rente in Nederland

Getty Images

De eerste spaarrekening zonder rente in Nederland is een feit. Gaan meer banken volgen en wat zijn uw opties voor meer rendement op uw spaargeld.

De spaarrente heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Triodos is de eerste bank in Nederland met een spaarrekening zonder rente. Gaan andere banken dit voorbeeld volgen?

De belangrijkst beleidsrente voor sparen is op dit moment -0,4%. Dit betekent dat banken al betalen om ons spaargeld te stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dit wordt echter (nog) niet volledig doorberekend in de spaarrente voor consumenten.

De vraag is hoelang de banken dit volhouden. Ondertussen verlagen ze stap voor stap de spaarrente. Banken houden elkaar daarbij scherp in de gaten. Een renteverlaging van een marktleider, wordt vaak gevolgd door een reeks verlagingen van de spaarrente.

Nu is het dus Triodos die als eerste de spaarrente op 0% zet. De bank durft dit aan omdat klanten vooral om het duurzame karakter voor Triodos kiezen. Andere banken hebben deze propositie niet en zijn huiverig om deze stap te nemen. Ze zouden dan veel klant verliezen.

Het is echter niet uitgesloten dat meer banken rekeningen zonder rente of zelfs met een negatieve spaarrente gaan aanbieden. De ECB is nog niet voornemens om de beleidsrentes te verhogen, ook al trekt de economie aan. Lees hier meer over in de spaarrente verwachting.

Wat kunt u doen voor meer rendement?

Auteur 
  • Roel van Oirschot