Rekenvoorbeeld: voordelen familiehypotheek

Met een familiehypotheek helpen ouders met de financiering van de woning van hun kind. We leggen deze constructie en de voordelen ervan uit met een eenvoudig rekenvoorbeeld.

Eerder schreef PlusOnline uitgebreid over de familiebank waarin (groot)ouders voordelig geld kunnen lenen aan hun (klein)kind. Deze constructie wordt vaak gebruikt door ouders die hun kind helpen bij de aankoop van een woning.

Een familiehypotheel is interessant nu de hypotheeknormen strenger worden. We lichten de voordelen van de familiehypotheek toe met een eenvoudig rekenvoorbeeld:

De familie hypotheek

Zoon Wouter koopt een woning van €200.000,-. Daarvoor leent hij €150.000,- van de bank. Voor de openstaande €50.000,- sluit Wouter een familiehypotheek bij zijn ouders. Ze spreken daarbij een rente af van 3%.

●    De ouders ontvangen €1.500,- rente per jaar.
●    Wouter kan deze rente volledig aftrekken van de belasting en ontvangt €500,- retour.
●    Daarnaast schenken de ouders €550,-, terug aan Wouter. Hij betaalt daardoor op jaarbasis nog maar €450,- rente aan zijn ouders.

De voordelen van een familiehypotheek

Wouter kan meer lenen
Door de leen/schenkconstructie wordt een deel van de rente niet als last meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek. Zo kan Wouter zijn droomhuis van €200.000,- financieren, terwijl hij maar €180.000,- kan lenen op basis van zijn inkomen.

Lagere lasten voor Wouter
Had Wouter bij de bank een hypotheek gesloten voor de €50.000 dan was de hypotheekrente 2,5%. Zijn netto rentelasten waren dan € 788,-. Met de familiehypotheek (rentelast €450,-) is hij dus ruim €338,- goedkoper uit.

Meer rendement uit vermogen ouders
Op een spaarrekening had de €50.000,- van de ouders van Wouter maximaal €450,- per jaar opgeleverd (hoogste spaarrente van 0,9%). Nu houden zij €950,- over (€1.500,- min €550,-).

Benieuwd naar uw mogelijkheden met een familiehypotheek? Vraag een gratis berekening aan.