Mag ik bankzaken nu zomaar overnemen?

Mijn echtgenoot is dement. Kan ik nu de spaarrekening op mijn naam zetten? De kinderen hebben een zeer goed inkomen en hebben beslist de erfenis niet nodig. We zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Het gaat om een bedrag van 50.000 euro en was bedoeld om er samen uitjes van te doen.

Deze vraag kom ik vaak tegen”, zegt Berit Mulder, medeoprichter van de stichting Notaris en dementie*. ,,Mijn ervaring is dat velen hun zaken niet op tijd regelen. Het zo belangrijk om in een levenstestament met notariële volmacht vast te laten leggen wie je wilt dat jouw zaken zal regelen. Mensen vergeten dat als je partner zijn of haar zaken niet meer kan regelen, iemand anders dit niet zomaar kan overnemen”, zegt ze. ,,Het maakt dan ook niet uit of er een gemeenschap van goederen is. Ook dan moet je een volmacht hebben om de zaken van je man te kunnen behartigen.”

Maar alleen de diagnose dementie wil nog niet altijd zeggen dat het niet meer mogelijk is om de volmacht nog via een (gespecialiseerde) notaris te regelen. Deze kan vaststellen of de partner nog wilsbekwaam is en weet wat hij tekent.

Mocht het ook daarvoor te laat zijn, kan er voor de partner een bewind worden aangevraagd bij de kantonrechter. De partner kan dan als bewindvoerder gaan optreden. Hierbij is een medische verklaring vereist; veelal kan daarvoor dan de diagnose die eerder gesteld is, worden gebruikt.

Bewind is bedoeld als beschermingsmaatregel. Het is dan zo dat er voor uitgaven boven 1500 euro contact moet zijn met de kantonrechter. Dat geldt ook als er het voornemen is de woning te verkopen en om schenkingen te doen, bijvoorbeeld aan de kinderen. Jaarlijks legt de bewindvoerder rekening en verantwoording af aan de kantonrechter over het gevoerde beheer. De website www.dementie.nl van de Stichting Alzheimer Nederland geeft veel informatie.

*De stichting Notaris en dementie, is een noordelijk samenwerkingsverband van vier notariskantoren