Meer banken zetten stap naar negatieve spaarrente

Vanaf maart gaan ook de klanten van SNS, Regiobank en ASN Bank vaker een 'spaarboete' betalen. Wat kun je doen voor meer rendement op je spaargeld? 

De negatieve spaarrente van -0,5% geldt voor klanten met € 250.000,- of meer op de lopende rekening. 

In een persbericht noemt het moederconcern De Volksbank deze stap ‘helaas noodzakelijk omdat in Europa al een tijd de rente zeer laag en negatief is’. Omdat de bank niet al het geld kan uitzetten via leningen, hypotheken of obligatiebeleggingen, draait de bank op spaargeld.

De lage en negatieve marktrente speelt meer banken parten. Eerder hebben Rabobank, ABN AMRO en ING al de stap naar een negatieve spaarrente gezet. Samen met het Volksbank vormen zij de 4 grootste bank van Nederland. 

De negatieve spaarrente rukt verder op

Waar eindigt dit? De negatieve spaarrente treft nu vooral vermogende klanten. Het is echter niet ondenkbaar dat de grens voor een spaarboete stapsgewijs verder daalt. Zo is het eerder ook gegaan met de spaarrente zelf.
 
Zolang banken moeten betalen om overtollig spaargeld te stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB) en de marktrentes laag en negatief zijn, blijft er weinig anders over dan de kosten deels doorberekenen aan de klant.

De ECB houdt de rentes al jaren laag om de economie te stimuleren. Zie bijvoorbeeld ook de lage hypotheekrente Het moet de bestedingen en investeringen in de Eurozone aanjagen. Mede door de coronacrisis is het einde van dit lage rentebeleid nog niet in zicht.

Tips voor meer rendement op je spaargeld

Het is nog mogelijk om te sparen met een hoger rendement. We zetten de opties op een rij:
●    Open een vrij opneembare spaarrekening bij een spaar-specialist (tot 0,30%).
●    Bekijk het aanbod deposito sparen met diverse interessante Europese banken (tot 1,30%).
●    Kies voor sparen met voorwaarden, zoals maandsparen of een spaarverzekering. (tot 2,00%).

Wie wat meer risico kan en wil nemen met een deel van het spaargeld kan kiezen voor beleggen.