Nibud: elk gezin heeft buffer €13.000 nodig

Getty Images

Huishoudens moeten veel meer geld opzij zetten voor onvoorziene uitgaven als een kapotte auto, wasmachine of een lekkend dak. Een modaal gezin dient tenminste €13.000 achter de hand te houden, een alleenstaande ruim €10.000

Dat adviseert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). De budgetvoorlichter introduceert vandaag een 'Bufferberekenaar' waarmee huishoudens zelf kunnen uitrekenen hoeveel geld ze achter de hand moeten houden voor onvoorziene uitgaven. Het is voor het eerst dat het Nibud met richtbedragen komt voor een verstandige financiële buffer.

Vakanties

Reden hiervoor is dat het Nibud merkt dat mensen nu met onverwachte kosten aan auto en woning te weinig rekening houden. In plaats daarvan gebruiken ze hun spaargeld voor bijvoorbeeld vakanties en luxe goederen. Tegelijk zegt 90 procent van de Nederlanders aan graag geld achter de hand te houden voor onvoorziene situaties.

Advies op maat

Met de nieuwe Bufferberekenaar ontvangt iedereen een advies op maat. Op www.nibud.nl/bufferberekenaar moeten consumenten gezinssituatie, netto-inkomen, koop- of huurwoning worden ingevuld, vervolgens krijgt de aanvrager twee adviezen van het Nibud. Een minimumbedrag en een adviesbedrag. Zo heeft een alleenstaande met koophuis en 1800 euro per maand minimaal 3600 euro nodig, maar verstandig is 11.100 euro.

Bij het ontwikkelen van de Bufferberekenaar heeft het Nibud rekening gehouden met de kosten van artikelen die bij defect raken vervangen moeten worden. Denk aan tv's, wasmachine, auto.

Auteur