Opnieuw bank zonder spaarrente in Nederland

Opnieuw heeft een bank de spaarrente verlaagd naar 0,00%. Door het lage renteklimaat krijgt u nu bij Evi (van lanschot) geen rente meer op een spaarrekening.

Spaargeld kost banken momenteel geld

De spaarrente is al historisch laag. In september deed de Europese Centrale Bank hier nog een schepje bovenop door de beleidsrentes verder te verlagen. Zo is het tarief waartegen banken overtollig kasgeld kunnen stallen bij de ECB gezakt tot -0,5%, negatief dus! Door het lage renteklimaat is spaargeld aanhouden voor banken onaantrekkelijk. Sterker nog, dit kost banken momenteel geld. Dit verlies wordt nog niet helemaal aan consumenten doorberekend.

Momenteel vangen vooral zakelijke klanten de klappen op. Ook huizenbezitters helpen om verlies van banken te beperken middels een hogere marge op de hypotheekrente. De vraag is hoelang banken dit volhouden.

Ook 0,00% spaarrente bij Evi van Lanschot

Vorige week verlaagde Evi van Lanschot de rente op de vrij opneembare spaarrekening naar 0,00%. Evi bood eerder nog 0,03% spaarrente. Evi is een laagdrempelig platform voor sparen en beleggen, bedoeld als opstap voor starters op de vermogensmarkt.

Eerder al werden klanten die enkel bij Evi sparen en niet kunnen of willen beleggen, gevraagd om een nieuwe bank te zoeken, aldus de Telegraaf.

Spaarrekening zonder rente voor specifieke doelgroep

Vooralsnog zijn het enkel de banken met een specifieke doelgroep die het aandurven om geen rente te geven voor spaargeld. Zo verlaagde eerder het moederbedrijf Van Lanschot, met veel vermogende klanten, de spaarrente naar 0,00%. En ook de voornamelijk ideële spaarders van Triodos krijgen geen rente meer voor hun spaargeld. Andere banken zitten momenteel nog boven de 0%-grens. Al komen ING en ABN AMRO met hun recent gedaalde spaarrente van 0,02% gevaarlijk dichterbij.

Tips voor een hogere spaarrente

De hoogste rente voor een vrij openeembare spaarrekening in Nederland is momenteel 0,20%. Voor een hogere spaarrente bent u al snel aangewezen op een deposito-spaarrekening. Met de hulp van enkele buitenlandse aanbieders is een depositorente tot 1,35% mogelijk. Wie bereid is om maandelijks een vast bedrag te sparen, kan een spaarrente tot 2,00% krijgen.

Lichtpuntje voor spaarders

Nog een lichtpuntje voor spaarders. Vanaf 2022 is spaargeld grotendeels belastingvrij. Door nieuwe belastingregels hoeven spaarders die minder dan 400 euro aan rente ontvangen geen belasting meer te betalen. Bij de huidige spaarrente komt dit neer op maximaal 445.000 euro spaargeld belastingvrij.