Spaarrente naar 0%?

Spaarders bij de drie grootste banken moeten er serieus rekening mee houden dat hun rente dit jaar nog verder daalt. Het tarief van 0,05 procent gaat naar 0,01 procent en mogelijk zelfs naar 0 procent.

Dat voorspelt spaardeskundige Matthijs van Herten van onderzoeksbureau MoneyView in de Telegraaf.

De banken zelf betalen al jaren voor het geld dat ze bij de Europese Centrale Bank moeten onderbrengen. Voor ING komt dat neer op een dagelijkse strop van enkele tientallen miljoenen euro’s. Een situatie waarin de klanten die op hun beurt geld naar de bank brengen wél rente krijgen, is op termijn onhoudbaar, redeneert de expert. „De vraag is niet of, maar wanneer de rente nog verder richting nul gaat”, aldus van Herten.

Nu is Triodos de enige bank in Nederland die spaarders geen rente meer geeft. De bank stelt dat klanten niet voor de rente komen, maar voor de duurzame projecten waarin het spaargeld wordt geïnvesteerd. ABN Amro, ING en Rabobank hebben hun rentes de afgelopen jaren in stapjes afgebouwd naar 0,05 procent. Dat betekent dat een spaarder met een saldo van 1000 euro nu nog een halve euro rente per jaar ontvangt.

Op vragen of hun rente naar 0 zal gaan, of zelfs daaronder zal duiken, antwoorden banken dat ze: „niets uitsluiten, maar ook niet op de zaken willen vooruitlopen.”