Sparen in 2018: wat zijn uw opties?

De spaarrente zal ook in 2018 laag blijven. Zijn er lichtpuntjes voor spaarders en wat kunt u doen voor een meer rendement voor uw spaargeld.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de spaarrente is historisch laag en zal in 2018 laag blijven. De gemiddelde rente op de vrij opneembare spaarrekening is inmiddels gedaald naar 0,25%. Bij de grootbanken krijgt u echter niet meer dan 0,05%.

Eerste goede voornemen

Spaart u nog bij uw huisbank? Dan is een eerste goede voornemen overstappen naar een (online) spaar-specialist. Met de iets hogere spaarrente heeft u in ieder geval de kosten voor uw bankpakket (deels) terugverdiend. Daarnaast geeft u een signaal aan de banken dat een lagere spaarrente in 2018 niet wordt gepikt.

Overstappen regelt u eenvoudig online en kan ook met een deel van uw spaargeld. Uw vermogen blijft ook na de overstap direct beschikbaar. Een overboeking staat dezelfde dag nog op uw tegenrekening.

Lichtpuntjes voor sparen

Er zijn ook lichtpuntjes voor sparen. De fiscus heeft het dit jaar iets minder gemunt op uw spaargeld. Het heffingvrije vermogen is van € 25.000,-  naar € 30.000,- gegaan. Voor het spaargeld daarboven betaalt u in 2018 iets minder vermogensbelasting dan vorig jaar.

Rekening houdend met de vermogensbelasting en de inflatie wordt uw spaargeld op een vrijopneembare spaarrekening elk jaar minder waard.

Een andere spaarvorm voor meer rendement

Spaarders die op zoek zijn naar een hoger rendement kunnen het spaargeld aantal jaren vast zet in een deposito. Bijkomend voordeel: de deposito rente is recent gestegen. De meest spectaculaire stijging voor deposito sparen zien we bij de buitenlandse spaarbanken die we vorig jaar aan de rentelijst hebben toegevoegd.

Ook andere spaarvormen bieden een hoger, maar ook zeker, rendement. Zo kunt u met sparen de inflatie ontstijgen.

Beleggen is het overwegen waard

Voor wie iets meer risico met het spaargeld wil en kan nemen, is beleggen het overwegen waard. De hoofdindex van Nederland (AEX) behaalde in 2017 een winst van 13% zonder gekke sprongen in de koers. Ook over het beursjaar 2018 zijn beleggers optimistisch. Starten met beleggen kan op verschillende manieren: