Tips om jouw spaargeld te laten renderen

Spaarvarken
Getty Images

Sparen begint weer te lonen. Hoe profiteer je optimaal van de gestegen spaarrente en zijn er andere manieren om je spaargeld te laten renderen?

Kies een hogere spaarrente

Wat is verstandig om te doen met mijn spaargeld? Die vraag is extra relevant in tijden dat de inflatie hoog is. Niets doen betekent namelijk dat je spaargeld snel minder waard wordt.

Van spaarbank wisselen

Wanneer je spaarbank een lage rente geeft, is het voordelig om te veranderen van spaarbank. In Nederland timmeren een aantal spaarbanken flink aan de weg met een interessante rente. Yapi Kredi Bank biedt inmiddels 2,75% op vrij opneembare spaarrekening. Door van spaarbank te wisselen loop je geen geld mis, bovendien is het gemakkelijk en snel. 

Sparen over de grens

Over de grens liggen de spaarrentes nog wat hoger. Zeker als jouw spaargeld tijdelijk vast zet in een deposito. Een slim idee is om spaargeld dat je niet op korte termijn nodig hebt, te spreiden over meerdere deposito’s met verschillende looptijden. Zo komt er regelmatig een bedrag vrij plus een leuke rente.

Kies bijvoorbeeld uit de volgende spaardeposito’s met bijbehorende rente:

  • 6 maanden voor 4,00%
  • 12 maanden voor 4,10%
  • 24 maanden voor 4,20%
  • 36 maanden voor 4,15%

Via de spaarbemiddelaar Raisin open je online eenvoudig één of meer deposito’s, volledig in het Nederlands. Voor Europese deposito’s geldt dat spaargeld tot €100.000 gegarandeerd is, onder nationale depositogarantiestelsel van het land waar je spaart.

Investeren in je huidige of tweede woning

Woningbezitters zijn in de unieke gelegenheid om hun spaargeld te laten renderen met een investering in de huidige of een tweede woning of vakantiehuis.

De meest simpele manier om je spaargeld te laten renderen, is door extra af te lossen. Dit kan jaarlijks boetevrij tot 10% of 20% van de hypotheeksom, maar er zijn ook geldverstrekkers die onbeperkt extra aflossen toestaan als dit uit eigen middelen is.

Het voordeel merk je direct in de vorm van lagere hypotheekrente. Kom door af te lossen in een lagere risicoklasse, dan kan mogelijk je hypotheekrente omlaag. Een nadeel is dat spaargeld dat je ‘in stenen stopt’, niet gemakkelijk weer vrijkomt. Of je moet de overwaarde weer opnemen.

Ook je woning verduurzamen zorgt direct voor lagere maandlasten. Je kunt energiebesparende besparende maatregelen financieren met spaargeld. Vaak gaat het echter om een flinke investering. Banken zien de voordelen van verduurzamen gelukkig ook. Ze bieden daarom korting op de hypotheekrente ruime verstrekkingsnormen bij een verduurzaminghypotheek.

Je woning verbouwen doe je in eerste instantie om meer ruimte, comfort of luxe creëren. Ook kun je met een verbouwing jouw woning levensloopbestendig maken en langer in je vertrouwde omgeving blijven wonen. Een verbouwing kan wel degelijk rendement opleveren. Je investering draagt namelijk bij aan de woningwaarde en vervolgens lift je mee op de huizenprijsstijging.

Een tweede huis of vakantiehuis kopen en deze eventueel verhuren is voor veel mensen een wens. Het levert dan ook een zeer interessant rendement op. Daarnaast wordt het beleggingsobject op lange termijn meestal flink meer waard

Vaak blijft het bij wensen omdat voldoende financiële middelen ontbreken. Wie een eigen woning heeft met overwaarde, kan dit inzetten om een tweede huis of vakantiehuis te kopen. Let op: je moet alsnog 20% of 30% eigen geld inleggen. Ook worden er eisen gesteld aan het beleggingsobject.