Veilig en voordelig pinnen over de grens

Getty Images

We trekken er weer massaal op uit, dus betalen we ook meer over de grens. Daar werkt pinnen soms nét even anders.

Doet de bankpas het?

De meeste bankpassen zijn ingesteld op gebruik binnen Europa. Reis je daarbuiten dan doet de pas het niet altijd. Je kunt dit aanpassen via internet bankieren of de app van de eigen bank. Kijk meteen even naar de daglimiet en pas die als het nodig is aan. Hoe lager de limiet, hoe veiliger.

Accepteren ze een pinpas?

In Nederland is pinnen de normaalste zaak van de wereld en in de Randstad zien we steeds vaker 'pin only' winkels. Dat is in het buitenland anders en bijvoorbeeld in Duitsland écht andersom. Daar is contant nog de norm. Er zijn in het buitenland vaak meer pinautomaten op straat, maar ga er niet zomaar van uit dat je op ieder terrasje met pin kunt betalen. Zorg voor wat cash op zak. Kan je wel met pin betalen? Dan is dat vaak de voordeligste optie.

With or without conversion?

Bij pinautomaten in het buitenland met een andere valuta krijg je soms de vraag: with or without conversion. Without conversion is de voordelige keuze! Zie ook dit artikel dat we er eerder over schreven.

Pin bij een bank

Pin je in het buitenland contant geld dan is dat vaak voordeliger bij een vestiging van een bank. Op het vliegveld of bij  'zuiltjes' in winkelcentra rekenen ze vaak een andere koers en zijn er soms hogere bijkomende kosten. Informeer bij de eigen bank naar de kosten voor het pinnen van vreemde valuta. Daarbij is de algemene regel: hoe goedkoper het betaalpakket, des te hoger de bijkomende kosten. Soms is het voordeliger dit pakket aan te passen voor een heel jaar.
Je kunt ook een groot bedrag in één keer pinnen. Dat is vaak voordeliger dan steeds kleine bedragen, maar niet iedereen vindt het een fijn idee om met veel cash rond te lopen op reis. Zoek naar een compromis dat bij je past.

Niet uit het oog

In eigen land werkt de pas met de chip die erin zit en dat is veiliger. De magneetstrip is minder goed beveiligd tegen 'skimmen'. Betaal je ergens in het buitenland, dan gaat dat soms nog met die magneetstrip. Verlies de pas dan niet uit het oog, laat je niet afleiden tijdens het pinnen en scherm je hand af bij het intoetsen.

Als het toch misgaat?

Neem dan direct contact op met de bank om de pas te blokkeren en de schade te beperken. Hier vindt je een handig overzicht van alle noodnummers van banken, verzekeraars en creditcard maatschappijen.

Auteur