Annuleringsverzekering nodig?

Een annuleringsverzekering is niet altijd nodig: meestal gaan vakanties gewoon door. Wanneer kun je er beter wel eentje afsluiten?

Een verzekering hebt u voor de zekerheid. Dat geldt ook voor een annulerings­verzekering. Toch geeft deze polis geen volledige zekerheid, want lang niet alle redenen waarom u zou willen annuleren, vallen onder de dekking.

Wanneer niet

Zo geldt een annuleringsverzekering meestal niet wanneer de hond ziek is, het vakantiegeld aan andere zaken is opgegaan of bij een hooikoortsaanval. Een veel-gehoord misverstand is verder dat je een beroep kunt doen op de ­annuleringsverzekering als de ­situatie in het vakantieland ongunstig is geworden, bijvoorbeeld door een overstroming. Speciaal voor deze omstandigheden is er de omboekverzekering.

Wanneer wel

Een annuleringsverzekering is ­bedoeld voor het vergoeden van de kosten wanneer persoonlijke omstandigheden u belemmeren op vakantie te gaan. Deze omstandigheden staan omschreven in de polisvoorwaarden. Als u ernstig ziek bent, kunt u niet reizen. Maar ook als een familielid (eerste of tweede graad) plotseling ernstig ziek is of overlijdt, mag u een beroep doen op de annuleringsverzekering. Doet zo’n situatie zich voor tijdens uw vakantie, dan kunt u de kosten voor het ­resterende deel van uw vakantie terugkrijgen. Met een garantie-­annulering (dit is een extra luxe annuleringsverzekering) krijgt u zelfs de hele reissom terug. Ook omstandigheden als onverwacht een woning toegewezen krijgen, echtscheiding en werkloosheid zijn redenen tot uitkeren.

Hoge en lage premie

Bij een dure reis is een annuleringsverzekering een aanrader.
U bent het voordeligst uit wanneer u de annuleringsverzekering gelijktijdig met uw reisverzekering afsluit. U betaalt hiervoor nog geen 4 procent van de reissom. Gaat u vaker of lang op reis, dan is een doorlopende reis- en annuleringsverzekering vaak voordeliger.

Het duurst bent u uit als u een ­annuleringsverzekering afsluit bij het boeken van een reis of accommodatie. Center Parcs bijvoorbeeld berekent bij de boeking van een cottage van €429 een annuleringspremie van €28,75. Dat is maar liefst 6,7 procent.

Top-5 annuleringsredenen

1     Ernstige ziekte van de verzekerde
2     Ernstige ziekte of overlijden familieleden (1e en 2e graad)
3     Onverwacht een woning ter beschikking krijgen
4     Echtscheiding
5     Werkloosheid

Bron: De Europeesche Verzekeringen

Bron(nen):
  • Plus Magazine