Delicious in Brussel

Brusselicious: een samentrekking van Brussel en delicious. Achter deze speelse en aanlokkelijke naam gaat het Brusselse jaarthema van 2012 schuil: gastronomie. Het hele jaar door worden er diverse activiteiten georganiseerd die met dit thema te maken hebben.

Hotels en restaurants bieden speciale arrangementen en overal op straat, in parken, musea en bijzondere locaties vindt u culinaire en gastronomische verrassingen. Brusselicious: lekker genieten in Brussel.

Om de drie jaar organiseert Brussel een themajaar. Na mode en Design in 2006 en het Stripverhaal in 2009 pakt Brussel met het thema gastronomie dit jaar culinair uit.
Het programma van Brusselicious is uitgebreid en heeft iedereen wel iets te bieden.

Zo combineren eten en kunst combineren zich prachtig in spruitjes, chocoladetabletten, mosselen, bierglazen en frietzakjes in reuzenformaat. Ze zijn op originele wijze versierd en omgevormd door kunstenaars met een rijke verbeelding. De kunstobjecten zijn verzameld in een reusachtige tentoonstelling die tot 21 september te zien is.

Fijnproevers en fijnproeverscreaties

Tijdens Brusselicious worden alle elementen van de fijnproeverskunst in Brussel belicht. Van producten tot producenten, talenten tot creativiteit en van beroepen tot eetgelegenheden.

Natuurlijk worden tijdens Brusselicious de traditionele gerechten geserveerd, maar in dit gastronomisch jaar bereiden diverse Brusselse koks deze ook op een bijzondere wijze. Daarnaast worden er speciaal voor dit evenement nieuwe producten gemaakt of gebrouwen, zoals het Brusselicious bier. De kennis van de faro gaat terug tot de tijd van Breughel, waarin brouwers bruine suiker toevoegen aan een bittere lambiek om dit resultaat te verkrijgen. Deze oude, aan de tijd aangepaste methode leidt tot het Brusselicious bier, een hoppecru als blijvende herinnering aan dit fijnproeversjaar.

Bijzondere activiteiten

Picknick in de parken
Een rondreizende gezinspicknick met geruite picknickkleedjes en klassieke muziek. Elke zondag tot 16 september in verschillende parken van het Gewest Brussel. Biomanden en frisdranken zijn ter plaatse verkrijgbaar.

Brusselicious Restaurants Festival
Het grootste gastronomische trefpunt van België. Een honderdtal paviljoenen: restaurants, bars, kraampjes met zoete en gekruide gerechten, live cooking, … En de beste Brusselse restaurants stellen hun typische gerechten voor. Van 6 tot 9 september.

Week van de chocolade
Een hele week nocturnes, bezoeken aan ateliers, animaties en bijeenkomsten met als hoogtepunt de Chocoladebeurs waar alles over chocolade belicht wordt. Van 1 tot 11 november 2012 en de Chocoladebeurs: van 1 tot 4 november 2012 in Tour & Taxis.

Festival van de Frietkoten
Lekkere patatten uit de puntzak. Wie in Brussel is kan er niet omheen: het frietkot. In de hele maand november is er een frietwedstrijd en kunt u mee op ontdekkingreis naar de beste frietkoten in de 19 gemeenten van het Gewest Brussel.

Tentoonstelling ‘Smakelijk’
In het Jubelparkmuseum is er tot 16 september de tentoonstelling 'Smakelijk! Gastronomische ontdekkingen door de eeuwen heen'. U ziet er waar verschillende producten van ons basisvoedsel vandaan komen en hoe hun verwerking tot maaltijd, of onderdeel daarvan, in de loop der tijd evolueerde.

Ook niet te missen:

  • Het beste van Brussel
  • Brussel en duurzame gastronomie
  • De wereldkeuken

Eten op bijzondere locaties

Tram Experience
Eten en rijden in de tram experience: een speciale dinertram die door Brussel rijdt. Ondertussen geniet u van een blik op de stad en van de gerechten die door koks van sterrenrestaurants worden bereid!

Eten in de lucht
Een hijskraan steekt een tafel met 22 gasten metershoog de lucht in. Ook daar staat een diner of een lunch van een Brusselse topchef op het menu. Dinner in the sky vindt plaats op, of beter boven, vier bekende Brusselse locaties: het Atomium, het Paleizenplein, het Terkamerenbos en het Jubelpark.

Liever gewoon aan tafel
Een eenvoudige en originele formule: elk seizoen worden er 3 typisch Brusselse ingrediënten gekozen als basisingrediënten voor de 3 gangen van deze menu's. Elke chef kan zijn inventiviteit laten spreken en de recepten aanpassen aan de categorie van het hotel en aan de prijzen die gebruikelijk zijn in het restaurant. In samenwerking met de restaurants van de Brussels Hotels Association.

Brusselicious 2012: een jaar om in te bijten. Voor alle informatie over evenementen, locaties en data kunt u kijken op http://visitbrussels.be/bitc/BE_nl/brusselicious.do

Trefwoorden: