Een op drie huiseigenaren in gevarenzone

Een op de drie huisbezitters doet er verstandig aan de financiele situatie rondom de hypotheek goed te bekijken. Ze kunnen bijvoorbeeld beginnen met het aflossen van de hypothecaire lening of extra aflossen. Twee op de drie huisbezitters staat er financieel wel goed voor.

Dit blijkt uit een analyse van de resultaten van de ING Hypotheek Stresstest, die de afgelopen vijf weken bijna 45.000 keer is ingevuld. Deze Stresstest geeft woningbezitters inzicht in hun hypotheeksituatie.

Zorgen
Ruim een op de tien huisbezitters maakt zich wel eens zorgen over het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten. Een op de zes huisbezitters maakt zich wel eens zorgen over een restschuld, en 1% ligt wel eens wakker omdat hij twee huizen bezit. Bijna twee op de drie huisbezitters verwacht dat het inkomen de komende jaren gelijk zal blijven. Slechts een op de zeven rekent op een stijging van het inkomen. Een op de vier huizenbezitters heeft minder geld achter de hand dan de Nibud-norm van €3.550.

Nibud
Iedereen kan de Hypotheek Stresstest uitproberen, ook huisbezitters die geen klant zijn van ING. Afhankelijk van het resultaat krijgen deelnemers aan de test diverse diensten van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) aangeboden zoals de Bufferberekenaar, Persoonlijk Budgetadvies en het maken van een Bespaarplan.

Bron

Hypotheek Stresstest: www.ing.nl/particulier/hypotheken/uw-situatie/uw-ing-hypotheek/hulp-bij-hypotheken/index.aspx?first_visit=true

Bron(nen):
  • geldenrecht.nl