Geluid uit de tv

Bij televisies heeft logischerwijs altijd de nadruk gelegen op de kwaliteit van het beeld. Geluid hobbelde daar een beetje achteraan. Vandaag de dag is dat nog steeds zo. Maar met wat extra apparatuur kunt u daar verandering in brengen.

De kwaliteit van speakers bij de moderne televisies is vaak voldoende om prettig tv-programma’s te bekijken en beluisteren. Maar als u meer wilt genieten van het geluid, zijn daar diverse mogelijkheden voor. U krijgt dan bioscoopgeluid bij films en kunt ook muziek optimaal beluisteren.

Home cinema systeem

Het bekendste apparaat waarmee u de audioprestaties van uw televisie sterk kunt verbeteren is het home cinema systeem. Met behulp van speciale audiosystemen, in combinatie met meerdere luidsprekers en een subwoofer (voor de lage tonen), kan een home cinema systeem uw huiskamer van geluid voorzien dat doet denken aan dat in een bioscoop. Een home cinema systeem is in de eerste plaats bedoeld voor het afspelen van films van dvd of blu-ray en eventueel opnemen op dvd of een harde schijf. De mogelijkheid om de audioprestaties te verbeteren zijn de tweede belangrijke functie van dit apparaat.

Het bioscoopgeluid-effect -geluid overal om u heen, oftewel surround- kan met behulp van verschillende systemen worden bereikt. Hiervoor wordt een bepaalde decoder gebruikt. Des te beter de geluidskwaliteit, des te duurder het home cinema systeem. De goedkopere systemen zijn Dolby Digital of DTS Digital Surround. De allerbeste geluidskwaliteit wordt geleverd met Dolby TrueHD of DTS-HD. Andere gebruikte systemen zijn Dolby ProLogic I of II.

Home cinema systemen werken met meerdere speakers om het geluid ruimtelijk weer te geven. Als u het bioscoopgeluid zo dicht mogelijk wilt benaderen dan heeft u 5 tot 7 speakers plus een subwoofer nodig. Wilt u niet zoveel speakers in uw kamer zetten en neemt u genoegen met een wat mindere geluidskwaliteit dan is een 2.1-systeem of een soundbar een oplossing.

Veel home cinema sets hebben extra mogelijkheden, zoals het afspelen van muziek-cd’s, het luisteren naar radio met behulp van de ingebouwde tuner en het luisteren naar muziek vanaf een iPod met behulp van een ingebouwd iPod dock.

Soundbox

Een soundbox is een variant op het home cinema systeem, maar dan in een meer compacte vorm. Waar u bij een gewoon home cinema systeem meerdere speakers op allerlei plaatsen in uw kamer moet zetten, zijn de speakers bij de soundbox compact in een kast ondergebracht. Alleen de subwoofer is in een losse speakerkast geplaatst. Met behulp van speciale technieken kan door een soundbox toch een surround geluid gecreëerd worden, alhoewel de kwaliteit minder is dan die van echte surround home cinema systemen.

Voor eenvoudige versterking en verbetering van de geluidsweergave zonder surround is een soundbox uitermate geschikt. Heeft u dus weinig ruimte of geen behoefte aan speakers overal in uw woonkamer, dan kan een soundbox een praktische oplossing zijn.

Receiver

In tegenstelling tot een home cinema set is een receiver volledig gericht op het afspelen en verbeteren van geluid. Hij vormt als het ware het hart van de audio-verbindingen met alle andere apparatuur in uw woonkamer. Omdat een receiver is voorzien van veel aansluitmogelijkheden, kunt u rustig tegelijkertijd een dvd-speler, mediaspeler, mp3-speler en platenspeler op de receiver aansluiten. Het grote voordeel hiervan is dat er vervolgens maar een kabel vanaf de receiver naar de tv hoeft te lopen. Om deze reden heeft een receiver ook meerdere aansluitingen voor het doorgeven van beeld. Weliswaar speelt de receiver het beeld niet af, maar kan het dit wel doorzenden naar de tv.

Net als bij een home cinema systeem worden er meerdere speakers aangesloten op een receiver. Afhankelijk van het type zijn dit er 5, 7 of 9. Daarnaast kan er een subwoofer of kunnen er, voor de liefhebbers, twee subwoofers aangesloten worden. Het aantal mogelijke speakers wordt weergegeven met twee cijfers. Zo betekent bijvoorbeeld 7.1: zeven speakers en een subwoofer.

Receivers hebben vaak nog allerlei extra mogelijkheden, zoals het afspelen van dvd’s met een ingebouwde dvd-speler, internetradio afspelen via een netwerk en draadloos muziek streamen vanaf een iPod of iTunes (airplay).

Als u het beste en meeste uit uw apparatuur wilt halen op het gebied van geluid, dan is een receiver de beste keuze voor u.