Hoe lang ontvang ik AOW voor mijn jongere partner?

Mijn partner is 10 jaar jonger en ik ga volgend jaar met pensioen. Hoe lang ontvangt zij nog een toeslag?

Als zij zelf geen of weinig inkomen heeft, zult u voor haar een toeslag ontvangen totdat zij zelf 65 wordt. Het leeftijdsverschil doet niet ter zake. Deze toeslag is van oudsher bedoeld voor paren met één kostwinner. Als de kostwinner met pensioen gaat, krijgt die niet alleen AOW voor zichzelf, maar ook voor de jongere partner. De toeslag is wel een beetje uit de tijd, omdat steeds meer stellen samen voor het inkomen zorgen.

De regering wil dat ook stimuleren. Daarom is al in 1995 besloten de toeslag met ingang van 2015 af te schaffen: wie in of na 2015 65 wordt, krijgt geen toeslag meer voor een jongere partner. Wordt u vóór 2015 65 jaar, dan gelden voor u de oude regels. Dat betekent dat u een AOW-uitkering gaat ontvangen van in totaal maximaal €1454,11 bruto per maand. Als uw partner werkt, wordt dit inkomen gedeeltelijk van de toeslag afgetrokken. De eerste € 213,66 van het bruto maandsalaris van de partner telt niet mee.

De rest van het salaris gaat voor twee derde van de toeslag af. Bij een inkomen van meer dan € 1.279,43 bruto per maand vervalt de toeslag. U krijgt dan een AOW-uitkering voor één persoon van €743,60. Als uw partner niet werkt maar bijvoorbeeld een uitkering heeft of een vervroegd pensioen, dan gaan die inkomsten volledig van de toeslag af. In dat geval vervalt de toeslag al bij een bruto inkomen van meer dan €710,51 per maand.

Vorig jaar is in het parlement ook het plan besproken om de toeslag af te schaffen voor AOW’ers met een partner jonger dan 55 jaar. Dit plan is niet doorgegaan.

Bron(nen):
  • geldenrecht.nl

1 Reactie

Door Ruud Muller (niet gecontroleerd) op vr, 22-9-2017 - 18:09

Vraag over deze regeling.
Mijn partner en ik voldoen, binnenkort, aan de voorwaarden voor de volledige AOW.
Ik ben AOW'er van 1949 en mijn vrouw uit 1955 heeft geen inkomen meer, werkloos.

Volgens het UWV moest de situatie voor de extra AOW op 1-12-2015 hebben bestaan.
In ons geval gaat deze situatie pas op 1-5-2018 in.

Kunt u vertellen hoe het zit.