Hoogtepunten van langlaufen in Scandinavië

Weer eens iets anders dan de Alpen: Scandinavië als wintersportbestemming. De rust, groene naaldbossen en het glooiende landschap maken Scandinavië naast een ultiem wandelgebied ook tot een populair langlaufgebied.

Zoover zet de vijf best beoordeelde langlaufplaatsen van het Scandinavisch gebied op een rij!

Finland – Ruka 9,1
Finland -  Akaslompolo 8,9
Noorwegen – Hemsedal 8,5
Zweden – Are 8,5
Noorwegen – Lom 8,5

Finland – Ruka 9,1

Met 30 pistes en 200 kilometer aan loipes is er voor iedere langlaufer wat wils in Ruka. Het gebied is niet heel groot, maar biedt voor langlaufers voldoende uitdaging. Het fijne aan Ruka is dat de pistes al in de meeste gevallen voor de deur beginnen. Naast Langlaufen zijn er genoeg excursies en activiteiten te doen, zoals een huskytocht. Ruka is uitermate geschikt voor de rustzoeker. In de stad kunt u gezellig uit eten of een drankje drinken, maar daarbuiten vind u enkel wildernis en stilte.

Nella op Zoover: ‘’Ruka is een prachtige witte wereld waar je je ogen uit blijft kijken! Naast langlaufen is er genoeg te beleven.’’

Finland -  Akaslompolo 8,9

Het wintersportplaatsje Äkäslompolo ligt in het noorden van de Poolcirkel in Fins Lapland. Samen met het dorpje Ylläsjärvi vormt het een wintersportgebied genaamd Ylläs. Het wintersportgebied ligt op 718 meter hoogte. De skipistes van Ylläs zijn de langste en het meest uitgebreide van heel Finland. Met maar liefst 300 kilometer aan langlaufloipes is het gebied het beste langlaufnetwerk van Fins Lapland. U kunt hier mooie tochten maken, en onderweg zijn verschillende cafeetjes en picknickplaatsen waar u even wat kunt eten en drinken. Naast het skiën is er in Äkäslompolo veel winterpret te beleven, zoals huskytochten, ijsvissen of een bezoek aan de rendierenboerderij.

Francis op Zoover: ‘’Äkäslompolo is het El Dorado voor Langlaufliefhebber!’’

Noorwegen – Hemsedal 8,5

De bergen rond Hemsedal worden ook wel de Scandinavische Alpen genoemd. Het gebied is erg sneeuwzeker en bestaat naast 48 pistes en een snowboardpark uit maar liefst 210 kilometer loipes. Deze bestaan uit  prachtige routes door bosrijke dalen en loipen in het gebergte. Dagelijks wordt er 10 kilometer loipen tot 23.00 uur verlicht. Hemsedal biedt genoeg uitdaging voor zowel beginners als gevorderden. ’s Avonds is er ook genoeg te beleven, maar let op: voor een biertje betaal je als gauw € 9,-. Hemsedal biedt een breed scala aan activiteiten zoals hondensleetochten, avondskien, ijsklimmen en paragliding.

Derk op Zoover: ‘’De sneeuwcondities zijn fantastisch, zulke sneeuw heb ik in 25 jaar Alpen nog nooit gehad!’’

Zweden – Åre 8,5

Åre, ook wel het juweel van de Zweedse bergen genoemd, bevindt zich op 372 meter hoogte en is met 98 kilometer aan pistes en 180 kilometer aan langlaufroutes, een bestemming voor iedereen.

Åre bestaat uit de dorpen Björnen, Åre Village en Tegefjäll en Duved. De skibus verbindt al deze dorpen met elkaar. Åre wordt omschreven als sfeervol en mondain. U kunt in Åre goed winkelen en natuurlijk voor de après-ski terecht.  Naast activiteiten zoals een sneeuwscootersafari, sledetocht en rodelen is de bevroren waterval (Tännforsen) echt een aanrader om te bezoeken. Deze bevroren waterval beschikt ‘s winters over een ijsbar en zelfs een aantal kamers waar u kunt overnachten.

Roos op Zoover: ‘’Ik heb me zelden zo thuis gevoeld in een wintersportgebied! Goede sneeuw, mooie natuur en vriendelijke mensen.’’

Noorwegen – Lom 8,5

De Noorse provincie Oppland bestaat uit de drie gemeentes Lom, Vågå en Skjåk. In Lom zijn de hoogste bergtoppen van Noorwegen te vinden en de helft van het Jotunheimen Nationaal Park. In het Nationaal Park vindt u de hoogste bergen van Noord Europa en daarom zijn langlauftochten mogelijk in gebieden op 800 meter boven zeeniveau, maar ook op hoogtes tot 2300 meter. U kunt dagtochten of meerdaagse langlauftochten maken van bijvoorbeeld berghut naar berghut. Voor de échte langlaufer is Jotunheimen zelfs nog in het voorjaar en in de zomer een prima bestemming. Naast natuurschoon beschikt Lom ook over interessante bezienswaardigheden zoals de 12e -eeuwse staafkerk van Lom, een mineraalmuseum en het Norsk Fjellmuseum dat dienst doet als bezoekerscentrum van het Nationaal Park Jotunheimen.

Alex op Zoover: ‘’Fantastische omgeving. Een perfecte uitvalsbasis voor de mooiste plekken van Noorwegen; de Jotunheimen, Sognefjord, Dombas en Geirangerfjord.’’

De beoordelingen zijn afkomstig van bezoekers van Zoover. Meer beoordelingen van bestemmingen? Kijk op zoover.nl.

Lees ook:

Bron(nen):
  • Zoover.nl
Trefwoorden: