Kort Geld en Recht november 2013

Deze maand in Kort Geld en Recht verschillende zaken waar u goed op moet letten. Rood staan is duurder dan gedacht, het einde nadert voor het mantelzorgcompliment en het repareren van de laptop kan veel goedkoper dan gedacht. Lees hier de Geld en Recht zaken van november.

Einde nadert voor mantelzorgcompliment

Het mantelzorgcompliment van €200,- komt per 1 januari 2014 te vervallen. Ook de hoge vrijstelling in de erfbelasting voor kinderen die mantelzorg verlenen aan een van de ouders, gaat eraan. De waardering en erkenning van matelzorgers komt vanaf 1 januari 2015 bij de gemeente te liggen. Het huidige mantelzorgcompliment is bedoeld als blijk van waardering voor het goede werk van de mantelzorgers en als een kleine tegemoetkoming in de kosten. Volgens Mezzo, de landelijke vereniging van mantelzorgers gemiddeld €1100 per jaar aan kosten.

Rood staan kost meer dan gedacht

Veel mensen onderschatten de hoogte van de rente die ze moeten betalen als ze rood staan. Rente-tarieven tussen de 12 en 15 procent zijn gebruikelijk in de markt, maar slechts een op de tien consumenten noemt dit als rentepercentage voor rood staan. Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten. De toezichthouder baseert zich op onderzoek onder 511 consumenten. Ruim een derde van de ondervraagen denk dat de rente voor rood staan lager is dan 6 procent, en een op de acht denkt zelfs dat de rente lager is dan 3 procent.
afbeelding3

Is hagelschade ook verzekerd?

Niet iedere caravanverzekeraar biedt standaarddekking tegen hagelschade. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl. Verzekerraars ANWB, Europeesche, Meeus, SNS Bank en Univé bieden hiervoor geen standaarddekking. Sommige maatschappijen bieden wel een dekking, maar alleen als extra polis. Bovendien geldt bij sommige verzekeraars een eigen risico van €75,- tot €225. Wie een goede dekking wil tegen hagelschade, moet dus even de poliswaarden in duiken.

Grote prijsverschillen laptop reparatie

Het loont om bij een defecte laptop bij meerdere reparatiebedrijven offertes op te vragen. Voor drie laptops met uiteenlopende defecten werd door de Consumentenbond bij 22 verschillende reparatiebedrijven in heel Nederland een prijsopgave opgevraagd. Voor het vervangen van een accu liepen de kosten uiteen van €49 tot €71 voor een kloonaccu. Voor een orginele accu was dit €79 tot €120. Een kapot scherm repareren kost tussen de €148 en €249. En voor het vervangen van een niet werkend toetsenbord vroeg het goedkoopste €48 en het duurste €125.

PostNL gaat beter z'n best doen

PostNL heeft vorig jaar niet voldaan aan de wettelijke eis om ten minste 95 procent van de brievenbuspost de volgende werkdag te bezorgen. Dat stelt de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). ACM kan nu geen consequenties verbinden aan deze tekortkoming. Vanaf volgend jaar kan dat wel door middel van een boete van maximaal €450.000 of 10 procent van de relevante omzet. PostNL wijt de trage bezorging aan een reorganisatie. Die is deel teruggedraaid. Daardoor verwacht PostNL dit jaar wel 95 procent van de brieven op tijd te bezorgen. PostNL bezorgt gemiddeld 11 miljoen brieven per dag.

afbeelding4

Hypotheek kan een stuk goedkoper

Hypotheekklanten hebben onvoldoende profijt van de lage rentestanden. Banken berekenen slechts de helft van de rentedaling door aan de consument. Met andere woorden: de hypotheekrente daalt, maar de banken verdienen er meer op. De winstmarge van de banken op de hypotheken steeg vorig jaar van 0.38 procent naar 1 procent. De belangenvereninging Vereniging Eigen Huis roept de overheid op om in te grijpen.

Een nieuwe 'eigen' bank?

Consumenten uit Apeldoorn en omgeving willen zelf een coöperatieve bank oprichten: De Financiële Coöperatie. Eerder dit jaar startte een ledenwerving onder burgers die de bank ''nieuwe stijl'' willen steunen. De Financiële Coöperatie speelt in op de maatschappelijke onvrede over de (bonus) cultuur bij de traditionele banken. Het idee is ontleend aan de NewB, een coöperatieve bank die sinds dit voorjaar in België in oprichting is. In enkele maanden tijd hebben zich meer dan 43.000 particulieren aangesloten bij NewB, die inmiddels over een start-kapitaal van ruim 1.2 miljoen beschikt.

Beter adverteren

De Beter Horen advertentie waarin wordt beweerd dat mensen met een hoortoestel alleen voor vergoeding in aanmerking komen als de zorgverzekeraar een contract heeft met de aanbieder van het toestel, is misleidend volgens de Reclame Code Commissie. Een verzekerde heeft vaak ook recht op gedeeltelijke vergoeding bij een aanbieder zonder contract.

Bron(nen):
  • geldenrecht.nl