Overwaardespecial: stappenplan voor een nieuwe hypotheek

U gaat bij het oversluiten van een hypotheek natuurlijk niet over één nacht ijs. Het gaat tenslotte vaak om enorme bedragen. Dit stappenplan zal u zeker helpen.

Stap 1
Weet wat u wilt doen met het geld dat u gaat ontvangen. Wilt u gaan verbouwen? Wilt u ermee gaan beleggen? Gaat u er verre reizen van maken? Wilt u elke maand wat royaler leven? Dat is van belang voor de soort hypotheek die u gaat afsluiten. Denk daar dus goed over na voordat u verdere stappen onderneemt.

Stap 2
Ga na wat de overwaarde van uw huis is. De meest eenvoudige manier is bellen met de Koopsomtelefoon (0900-202 02 01, €0,50 pm) van het Kadaster. U kunt daar informeren naar de verkoopprijzen van gelijksoortige woningen in de omgeving. Deze informatie kunt u ook via de website www.kadaster.nl opvragen. Dat kost €1,40. Verder kan de WOZ-waarde een aardige indicatie van de waarde van de woning geven. Wilt u het precies weten, dan moet u de woning laten taxeren. Dat kost snel enkele honderden euro’s, maar de prijzen kunnen per makelaar sterk verschillen. Vraag dus altijd meerdere offertes op. Leden van de Vereniging Eigen Huis kunnen in ieder geval tegen een gereduceerd tarief een taxatie laten uitvoeren.

Stap 3

Zoek een goede adviseur. Iemand die in staat is uw totale financiële situatie voor de komende jaren te beoordelen. Dat kan een tussenpersoon zijn met wie u al jaren uw verzekerings- of hypotheekzaken regelt. Maar u kunt ook naar uw bank stappen en een gesprek aanvragen met een van de hypotheekadviseurs. Dat heeft als voordeel dat zij uw financiële situatie kennen en u in principe vlot kunnen helpen. Nadeel zou kunnen zijn dat u het met één aanbieding moet doen, die van uw eigen bank. Onderhandel als u voor uw eigen bank kiest in ieder geval over het rentepercentage. Vergeet daarbij niet: u bent een goede, interessante en kapitaalkrachtige klant en er zijn andere aanbieders die u graag verwelkomen.
Er is ook een Vereniging Onafhankelijke Financiële Planners (VOFP), bereikbaar via 030-254 23 96 of www.vofp.nl. Deze adviseurs krijgen geen provisie van geldverstrekkers, maar berekenen een uurtarief.

Stap 4
De gouden regel: kies altijd een product dat u begrijpt. Er zijn hypotheken met allerlei beleggings- en spaarelementen waarvan kosten en opbrengsten voor gewone burgers moeilijk te doorgronden zijn. Die lijken misschien aantrekkelijk, maar in het verleden behaalde resultaten... Het is niet altijd goed omdat de adviseur het goed vindt. Kies een hypotheek die bij uw karakter en situatie past. Als u gewend bent zuinig te leven, neem dan niet meer op dan u nodig hebt.

Onderzoek: Hebben mensen overwaarde in hun huis en waar bestemmen ze het voor?
Vereniging Eigen Huis zocht het uit. De geënqueteerden konden meerdere antwoorden aankruisen: vandaar het totaal van 118%

32% Aanvullend pensioen
15% Schenken aan de kinderen
6% Aankoop tweede woning
6% Investeren
1% Schenken aan een goed doel

11% heeft helemaal geen overwaarde
37% weet nog niet of er iets mee gaat gebeuren en wat ermee gaat gebeuren

Bron(nen):
  • PM
Trefwoorden: